Τσίπρας εφ’όλης της ύλης στην συνέντευξη: Εκλογές, Σκόπια, οικονομία και στο στόχαστρο η ΝΔ




Ερωτήσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών και την στάση των ΑΝΕΛ, τις εκλογές και τα μέτρα για την οικονομία μετά τα μνημόνια, που αφορούν τος πολίτες, δέχθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ,από όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι σκοπεύει να εφαρμόσει ασφαλιστικό σύστημα “τύπου Πινοσέτ” και αντιπροσωπεύει την επιστροφή σε καταστροφικές πολιτικές.

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιδιώξει και ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί.

Εξήγησε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.
 
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.
 
«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.
 
«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

Εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ερωτηθείς ποιους θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα σε ερώτημα για την Κρήτη, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη έχει έναν περιφερειάρχη εξαιρετικά ικανό με αποδεδειγμένα σημαντικό έργο.

«Είναι ένα από τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με θετικό τρόπο να συνεργαστεί για να οικοδομήσει προϋποθέσεις μιας πλατιάς πλειοψηφίας», είπε και προσέθεσε ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα, φέρνοντας ως παραδείγματα επίσης τον περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα και τον δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι τις αποφάσεις ιδίως για τις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους θα τις πάρει η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία έχει “πρόγραμμα Πινοσέτ” είπε ο πρωθυπουργός

«Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, που έχει, μπορεί να πει στον λαό ότι αυτές τις “παροχές” όπως ονομάζει τα μέτρα ελάφρυνσης (σ.σ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός), θα τις ακυρώσει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Κανείς δεν υποχρέωσε σε συμφωνία με τα Σκόπια

Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για την επίλυση του ονοματολογικού. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες εθνικές θέσεις μας, είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.
 
Ανέφερε ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου πως «αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και την πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανέναν λόγο παρά να τη χαιρετίσουμε».

Γιατί “όχι” στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά, με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που πηγάζουν από την ίδια τη συμφωνία και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών», σημείωσε.

«Θα ήταν μια πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να καλείται μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και θα αλλάξει το σύνταγμά της», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
 
Εξήγησε ότι οι γείτονές μας ορθώς κάνουν δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία τους αναγκάζει να αλλάξουν το όνομά τους και το σύνταγμά τους. «Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα μας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία» και προσθέτοντας ότι όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, έτσι θα κυρώσει και αυτή.

Στον καιρό της, είπε ο Τσίπρας, η απίτηση του ΔΝΤ να μην μειωθεί το αφορολόγητο

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρο που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.
 
Είπε ότι «η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω απ τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών».
 
Επισήμανε ότι το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές και σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης.
 
«Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ…», σημείωσε και προσέθεσε:
 
«Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».
 
Υπενθύμισε δε ότι στην Αργεντινή αυτές τις μέρες, ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από αρκετά χρόνια και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει επουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

Τι απάντησε για κατώτατο μισθό και ανεργία

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης.
 
Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.

Σε σχέση με την μείωση της ανεργίας, δεν πανηγυρίζουμε για το 19%, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωσή της, από το 27%, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι ο στόχος που έθεσε στη χθεσινή ομιλία του είναι μέσα σε μια πενταετία να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Θα πληρώσει το δημόσιο το χρέος του σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

Τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται με στόχο να εκπληρωθούν όλα, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε και έναν κρίσιμο παράγοντα που αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος: για πρώτη φορά μετά το 2013, για τρεις συνεχείς μήνες (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) έχουμε και μειώσεις ληξιπρόθεσμων ιδιωτών προς το δημόσιο και σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων.

Σχολίασε συνεπώς ότι δεν καταλαβαίνει το επιχείρημα ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα έδινε κάποια ωφέλεια στην ιδιωτική οικονομία. Αντιθέτως θα συνέχιζε τον φαύλο κύκλο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είπε.

Ρωτήθηκε και για τα διόδια, όταν “σήκωνε μπάρες”

Σχεδιάζουμε και ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο για τα αναλογικά διόδια και θα υπάρξει σαφής εξορθολογισμός και ο κάθε πολίτης θα πληρώνει, όπως στην Ευρώπη, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι όσοι αναγκάζονται να μετακινούνται σε δρόμους με διόδια εξαιτίας της εργασίας τους, θα έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: