Τουλάχιστον 20 νεκροί σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε γυμναστήριο, στην Καμπούλ




Διπλή επίθεση σημειώθηκε σήμερα εναντίον ενός κατάμεστου από αθλητές γυμναστηρίου σε σιτική συνοικία της Καμπούλ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 70, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι δήλωσε ότι ο απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη βαρύτερος.

Μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 18.00 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδας) όταν ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε αθλητικό κέντρο όπου προπονούνταν παλαιστές. Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό 25, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Η πρώτη ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 18 τραυματίες.

Αυτή την επίθεση αυτοκτονίας ακολούθησε λίγο μετά μια δεύτερη ισχυρή έκρηξη, όταν παγιδευμένο όχημα ανατινάχτηκε κοντά στα συνεργεία διάσωσης που είχαν σπεύσει στο σημείο για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Οι αρχές δεν είναι σε θέση να αναφέρουν ακριβή απολογισμό θυμάτων.

“Υπήρξε μια δεύτερη έκρηξη στο σημείο αυτό, υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας, κόσμος πολύς και δημοσιογράφοι”, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χασμάτ Στανικζάι. “Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στην είσοδο του αθλητικού συλλόγου Maiwand”, ενός κέντρου προπόνησης παλαιστών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές.

Η διπλή επίθεση σήμερα σημειώθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν τον διορισμό του αφγανικής καταγωγής αμερικανού διπλωμάτη Ζαλμάι Χαλιλζάντ ως επικεφαλής των αμερικανικών προσπαθειών για την αποκατάσταση της ειρήνης στο Αφγανιστάν.

Προσωπικότητα της αμερικανικής διπλωματίας και του νεοσυντηρητικού στρατοπέδου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ έχει διατελέσει πρεσβευτής στην Καμπούλ, στη Βαγδάτη και στα Ηνωμένα ‘Εθνη.

Οι ΗΠΑ που έχουν δεσμευτεί τα τελευταία 17 χρόνια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν ενισχύουν τους τελευταίους μήνες τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε οι Ταλιμπάν να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

05/09/2018 20:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: