Το Ζωγράφειο Λύκειο παραμένει ζωντανό στην καρδιά της Πόλης: Είμαστε λίγοι αλλά… αμέτρητοι




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Επέζησε μέσα από διωγμούς και περιόδους βαθιάς κρίσης. Μέσα από πραξικοπήματα και αναταραχές. Είδε τον ελληνισμό της Πόλης να τρέπεται σε φυγή (1955, 1964-65, 1974), τους μαθητές να λιγοστεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να δοκιμάζονται.

Και όμως, σε πείσμα των συχνά αντίξοων συνθηκών, το Ζωγράφειο Λύκειο παραμένει ζωντανό στην καρδιά της Κων/πολης… γιορτάζοντας σήμερα (19 Σεπτεμβρίου) τα 125 χρόνια από την ίδρυσή του: 125 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

  • Εκεί, στο ίδιο ιστορικό κτήριο που σχεδίασε ο καταξιωμένος Ρωμιός αρχιτέκτονας Περικλής Φωτιάδης και χρηματοδότησε ο Ηπειρώτης τραπεζίτης Χρηστάκης Ζωγράφος, με τη Χιακή Σφίγγα ως έμβλημα να συμβολίζει «τη νίκη του φωτός της παιδείας κατά του σκότους της αμάθειας». Εκεί όπου είχε φοιτήσει για μερικά φεγγάρια και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μαθητές και καθηγητές, συνοδευόμενοι από τον αεικίνητο διευθυντή του Ζωγραφείου, Γιάννη Δεμιρτζόγλου, πρόκειται σε μια συμβολική κίνηση να αφήσουν σήμερα (19 Σεπτεμβρίου) το μεσημέρι στον ουρανό της Πόλης 125 μπαλόνια.

«Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο δίνει καθημερινά το παρών, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Διακρίνεται σε διαγωνισμούς και συνέδρια, ξεχωρίζει ανάμεσα στα σχολεία του Πέραν. Ο αριθμός των μαθητών παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια. Δεν ξεπερνά τους 50 μαθητές, αν και φέτος τους ξεπεράσαμε και ξεκινήσαμε με 54 μαθητές», δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Δεμιρτζόγλου, γέννημα-θρέμμα Κων/πολίτης ο ίδιος, απόφοιτος του Ζωγραφείου (της τάξης του 1978), και διευθυντής του ιστορικού Λυκείου τα τελευταία 24 χρόνια.

Το Ζωγράφειο Λύκειο άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το 1893. Πριν τις απελάσεις των ετών 1964-65, φοιτούσαν εκεί περισσότεροι από 500 μαθητές. Στην πορεία ωστόσο, τα δεδομένα επρόκειτο να αλλάξουν… προς το χειρότερο. Το 2015 οι μαθητές ανέρχονταν σε 41, και το 2016 σε 48, ενώ φέτος είναι 54, με τους 15 μάλιστα από αυτούς να μην είναι παιδιά Ρωμιών της Πόλης αλλά να έχουν έρθει από την Ελλάδα, όπως σημειώνει στο ΕΘΝΟΣ ο διευθυντής του ιστορικού σχολείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου.

Βίντεο από τον Byros Ioannis. via Facebook

Το Ζωγράφειο Λύκειο διαθέτει τέσσερις τάξεις γυμνασίου και τέσσερις λυκείου, σύμφωνα με το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ξεχωρίζει ως ένα από τα συνολικά πέντε ελληνικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Κων/πολης, μαζί με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο και τα δύο δημοτικά σχολεία σε Πρίγκηπο και Βλάγκα.

  • «Θα μπορούσα να σας μιλώ πολλές ώρες για το Ζωγράφειο και για όσα καθημερινά γίνονται εκεί από τους 54 μαθητές του και τους 18 εκπαιδευτικούς», μας λέει ο κ. Δεμιρτζόγλου, εστιάζοντας στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που φιλοξενεί κάθε χρόνο το σχολείο αλλά και στα διεθνή μαθητικά συνέδρια λογοτεχνίας που πραγματοποιούνται εκεί τα τελευταία επτά χρόνια, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.

«Μπορεί να είμαστε λίγοι αλλά νιώθουμε αμέτρητοι», συνεχίζει ο δραστήριος λυκειάρχης. «Πιστεύουμε ότι και οι λίγοι αξίζουν το καλύτερο και παρά τα 125 χρόνια μας συνεχίζουμε με νεανικό φρόνημα να ατενίζουμε το αύριο και να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, όπως όλη η Ρωμιοσύνη. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το δικό μας λάδι καθημερινά στο καντήλι του Φαναρίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, παρ΄ όλες τις Κασσάνδρες και τις δυσοίωνες προβλέψεις, ότι τα δέντρο της Ρωμιοσύνης έχει βαθιές ρίζες και δεν μπορεί να το νικήσει κανένας άνεμος».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ φύλλο 19ης Σεπτεμβρίου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Οι όροι που θέλει να επιβάλλει η Άγκυρα με τη διπλή και ξεχωριστή πίεση σε Ελλάδα και Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: