Το βραβείο “Emmy” του Τζόναθαν Τζάκσον, για το “General Hospital”, στη … Μονή Βατοπεδίου




Όταν το 2012 ο Αμερικανός ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον παρέλαβε σε εκτυφλωτική τελετή που έγινε στο ξενοδοχείο “Beverly Hilton” του Λος Αντζελες το βραβείο “Emmy” για τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά “General Hospital”, κανείς, πλην του ιδίου, μπορούσε να φανταστεί ότι το υπερπολύτιμο αυτό έπαθλο, ισάξιο του Oscar, θα κατέληγε αντί για κάποια προθήκη της έπαυλής του, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά … στο Άγιο Όρος.

Ο τριαντάχρονος αστέρας του Χόλιγουντ μόλις είχε βαπτιστεί στην πατρίδα του μαζί με όλη την οικογένειά του χριστιανός ορθόδοξος και δεν δίστασε παραλαμβάνοντας το πολυπόθητο για κάθε καλλιτέχνη χρυσό αγαλματίδιο να το διακηρύξει από το βήμα της εκδήλωσης σχηματίζοντας μάλιστα τον σταυρό με τα δάχτυλα των χεριών του.

Τρία χρόνια μετά την βάπτιση αλλά και την ύψιστη καλλιτεχνική τιμή ο Τζάκσον ταξίδεψε το 2015 μαζί με τον γιο του Νικόλαο από τις ΗΠΑ στον Άθω, όπου στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, αλλά και σε άλλα μοναστήρια του Αγίου Όρους, βίωσε το μεγαλείο της πνευματικότητας της Ορθοδοξίας, στην κοιτίδα της. Συνεπαρμένος από την παράδοση και την αφοσίωση των μοναχών στη λατρεία του Θεού, αλλά και την δύναμη της προσευχής τους, υποσχέθηκε φεύγοντας στους μοναχούς ότι θα επιστρέψει. Μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού και του Αγίου Όρους, είχε ξεκινήσει και η δύναμή της θα τον φέρει πριν μερικές μέρες και πάλι στον Άθω.

Αυτή τη φορά ο Τζάκσον είχε στις αποσκευές του και το δικό του επαγγελματικό “Άγιο Δισκοπότηρο”, το βραβείο Emmy, το οποίο και θα χαρίσει με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, όπου παρέμεινε μερικές μέρες.

Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο και η χειρονομία του απετέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους μοναχούς όταν τους γνωστοποίησε την επιθυμία του να καταθέσει στην “κιβωτό”, της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης το “αντίτιμο” της ύπατης επαγγελματικής του αναγνώρισης.

Μοναχοί με τους οποίους επικοινώνησε το ΑΠΕ – ΜΠΕ δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την ευλάβεια με την οποία ο Τζάκσον συμμετείχε στο μάλλον δύσκολο και απαιτητικό, για έναν κοσμικό, αγιορείτικο τελετουργικό και ανέφεραν την υπόσχεσή του ότι θα επιστρέψει για να προσευχηθεί.

Ο αστέρας του Χόλιγουντ δεν είναι βεβαίως ο μόνος που έλαμψε πάνω από τον Άθω. Προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης, του πνεύματος γενικότερα, αλλά και της οικονομίας, απ΄ όλο τον πλανήτη, χριστιανοί και αλλόδοξοι, καταφθάνουν κατά καιρούς, άλλοι επίσημα και πολλοί ανεπίσημα και διακριτικά, για να ζήσουν το μεγαλείο της μοναστικής πολιτείας σ΄ ένα απαράμιλλο πνευματικό αλλά και φυσικό περιβάλλον.

Πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, Τζορτζ Μπους ο πατήρ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Αγα Χαν, Ζακ Ντελόρ, και πλειάδα άλλων διασημοτήτων έχουν υπογράψει (με τα καλύτερα λόγια) το βιβλίο των εντυπώσεων στις Καρυές.

03/09/2018 19:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: