Το προεδρείο της Βουλής τίμησε τη μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών Ελλήνων




Ως αφορμή για περίσκεψη και περισυλλογή, για κάθε είδους βαρβαρότητα που έχει ασκηθεί σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, χαρακτήρισε την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» ο Ζ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης.

«Η εποχή μας σημαδεύτηκε και σημαδεύεται από τέτοια εγκλήματα, που οφείλουμε να θυμόμαστε και να καταδικάζουμε για να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο στην ανοχή και κανένα περιθώριο στη λήθη» ανέφερε ο κ. Λυκούδης κατά την ειδική αφιέρωση που έγινε από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Όπως σημείωσε, η Μικρασιάτικη Καταστροφή «ήταν μία από τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορίας μας, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και με ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες που ξερίζωσε το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού από την προαιώνια ιστορική εστία του».

«Η ιστορία δεν διδάσκει μόνο, αλλά προβληματίζει και παραδειγματίζει τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μία χώρα χρεοκοπημένη το 1898, κατάφερε και πέτυχε την εδαφική και οικονομική επέκτασή της όταν είχε τις κατάλληλες συμμαχίες.

«Η φτωχή και κατεστραμμένη Ελλάδα του ’22 πραγματοποίησε έναν άθλο αρκετά γρήγορα και όχι πάντα χωρίς κραδασμούς, με πολλή δουλειά και θυσίες. Κατάφερε να εντάξει τους πρόσφυγες στη νέα τους κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αυτήν της νέας εστίας. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά ανάλογα παραδείγματα στη σύγχρονη ιστορία» επισήμανε ο Ζ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και κατέληξε: «Ημέρα μνήμης, λοιπόν, η σημερινή για μία Ελλάδα που ξεριζώθηκε, που συγχωνεύτηκε, που αφομοίωσε, που μετέτρεψε τελικά την απελπισία σε δημιουργία και αναδιαμορφώθηκε με νέα στοιχεία και νέες προοπτικές».

«Είναι ένα από τα πιο καλά κείμενα που έχω ακούσει στο Κοινοβούλιο για τη Μικρασιάτικη Καταστροφή και πρέπει να συγχαρούμε το προεδρείο» σχολίασε ο παριστάμενος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

«Για λόγους ιστορικής υποσημείωσης πρέπει να τονιστεί ότι πέρα από την ανείπωτη τραγωδία της προσφυγιάς σταμάτησε στη μέση ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα του Ελευθέριου Βενιζέλου για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, το οποίο ήταν έτοιμο να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. Αυτό το εγχείρημα έμεινε στη μέση, ενώ έκλεισαν και τα εξαιρετικά σχολεία, το Φιλολογικό Γυμνάσιο, το Κεντρικό Παρθεναγωγείο και η Ευαγγελική Σχολή. Είναι και αυτά μέρος της ιστορίας της εκπαίδευσης μας» συμπλήρωσε ο κ. Γαβρόγλου.

13/09/2018 14:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: