Το πραξικόπημα “στοιχειώνει” τον Ερντογάν: Tο τρέιλερ της ταινίας που έστειλε τον σκηνοθέτη στη φυλακή




Ο Τούρκος σκηνοθέτης Αλί Αβτζί καταδικάστηκε την Παρασκευή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μετά το γύρισμα μιας ταινίας μεγάλου μήκους που δείχνει στον Τούρκο Πρόεδρο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανατρέπεται από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το τρέιλερ της ταινίας του Αβτζί που έχει τον τίτλο “Awakening” ( Αφύπνιση), και βασίζεται βασισμένο στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, προκάλεσε σάλο στην Τουρκία καθώς απεικονίζει τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει συλληφθεί από τους στρατιωτικούς και να απειλείται με ένα όπλο στο κεφάλι.

Στιγμιότυπο από το τρέιλερ της ταινίας αφύπνιση. Φωτογραφία via youtube

Οι στρατιώτες προηγουμένως έχουν σκοτώσει όλα τα μέλη της οικογενείας του στο προεδρικό παλάτι ενώ μεταξύ των θυμάτων είναι και ο γαμπρός του Ερντογάν και σημερινός υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει η Cumhuriyet καταδίκασε τον σκηνοθέτη σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών με την κατηγορία ένταξης του στο κίνημα του ιεροκήρυκα Γκιουλέν που το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί ότι κρυβόταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι η ταινία είναι προϊόν εκστρατείας προπαγάνδας του κινήματος.
Στην πραγματικότητα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επέζησε της απόπειρας πραξικοπήματος, αφού ο Ερντογάν απέφυγε τη σύλληψη και κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να βγουν τους δρόμους. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν εκείνη τη νύχτα.

Ο Αβτζί αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι η απεικόνιση του Ερντογάν να προσεύχεται ήρεμος την ώρα που οι πραξικοπηματίες τον απειλούν με το πιστόλι ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ του προέδρου.
Το ειρωνικό στην υπόθεση είναι ότι ο σκηνοθέτης σε προηγούμενο έργο του πριν από χρόνια με τίτλο « Ο Αρχηγός» και αποτελούσε τη βιογραφία του Ερντογάν, είχε επικριθεί ότι έκανε την «αγιογραφία» του Τούρκου Προέδρου

Πηγή: Cumhuriyet

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: