Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί, δήλωσε ο Τσίπρας: Ήρθα για να ακούσω τους ίδιους τους πολίτες




«Όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε, το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Μάτι, όπου είχε «μία πολύ ουσιαστική ανοικτή συζήτηση» με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής του Ματιού και του Νέου Βουτζά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το να κερδηθεί αυτό το στοίχημα «είναι μία ηθική υποχρεώση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που παρά τις πληγές τους δίνουν καθημερινά τον αγώνα». «Για να μείνουν εδώ, να μη φύγουν από τον τόπο τους, η πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, τόσο ο υπουργός Υποδομών, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, μαζί με τους πολίτες, δίνουν μία μάχη δύσκολη πολλές φορές, με τις αδυναμίες της πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες και ελλείψεις, «δίνουν, όμως, τη μάχη». Προηγουμένως είχε περπατήσει αρκετή ώρα στον οικισμό, είδε τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών και τόνισε ότι «η εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ, είναι εικόνα εργοταξίου, πολλά συνεργεία σε πολλά μετώπα». «Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί η μάχη για να αντιμετωπιστούν» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί και βεβαίως του φυσικού τοπίου ώστε του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μία πράσινη και όχι μία καμένη εικόνα στην περιοχή και να έχουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα: «Αλλά, θα έλεγα ότι η μεγάλη μάχη είναι και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους ενδεχομένως θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία, ότι το Μάτι δεν πωλείται». «Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή και η πολιτεία θα είναι δίπλα τους» επισήμανε.

Μετά τη δίωρη ανοικτή συνάντηση που είχε με τις επιτροπές κατοίκων σε κεντρικό σημείο του Ματιού, ο κ. Τσίπρας, μαζί με τους κατοίκους, το κυβερνητικό κλιμάκιο και την περιφεριάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, περπάτησε αρκετή ώρα στην πόλη και είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών. Ειδικότερα, είχε την ευκαιρία να δει επί τω έργω τους υλοτόμους να κόβουν και να απομακρύνουν από την περιοχή τα καμένα δέντρα, προκειμένου στη συνέχεια να συγκεντρωθούν και να τεμαχιστούν. Ο πρωθυπουργός συζήτησε με μόνιμο κάτοικο, το σπίτι του οποίου κάηκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρήγορη ανακατασκευή. Εν συνεχεία επισκέφθηκε οικόπεδο που αξιοποιήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως ο τόπος συγκέντρωσης του αμίαντου, προτού το υλικό αποσταλεί συσκευασμένο για την οριστική απενεργοποίησή του. Επίσης,επισκέφθηκε οικόπεδο με «κόκκινο» κτίριο, παρακολουθώντας τη διαδικασία κατεδάφισης. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Μάτι ήταν ο χώρος όπου μεταφέρονται οι κορμοί και τα κλαδιά των κομένων δέντρων και θρυμματίζονται, ώστε εν συνεχεία το τρίμα να μεταφέρεται και να διαχέεται σε δασική έκταση που έχει υποδείξει το δασαρχείο.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Αμέσως μετά την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Είχα σήμερα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, ανοιχτή συζήτηση, με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής, τόσο στο Μάτι όσο και στον Νέο Βουτζά. Και νομίζω ότι όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα και πρέπει αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε. Το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής. Αυτό είναι, αν θέλετε, μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που με τις πληγές τους, παρά τις πληγές τους, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να μείνουν εδώ, για να μη φύγουν από τον τόπο τους και η Πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους.

Όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς τη δική σας παρουσία, είναι τόσο ο υπουργός Υποδομών όσο και ο υπουργός Επικρατείας μαζί με τους πολίτες και δίνουν μια μάχη δύσκολη, πολλές φορές με τις αδυναμίες της ίδιας της Πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες, ελλείψεις. Δίνουμε, όμως, τη μάχη. Πιστεύω ότι η εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ είναι μια εικόνα εργοταξίου, πολλά συνεργεία σε πολλά μέτωπα. Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η μάχη για να αντιμετωπιστούν.

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνον η, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί και, βεβαίως, του φυσικού τοπίου, ώστε του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μια πράσινη εικόνα και όχι μια καμένη εικόνα στην περιοχή. Και να έχουμε του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα. Αλλά, θα έλεγα ότι και η μεγάλη μάχη είναι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους, ενδεχομένως, θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία ότι το Μάτι δεν πωλείται. Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή. Και η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους.

04/09/2018 10:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: