Το Ιντλίμπ η τελευταία πράξη του συριακού δράματος ή η αρχή μιας ευρύτερης σύρραξης;




Κείμενο ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Η επαρχία του Ιντλιμπ βρίσκεται στη δυτική Συρία και πλέον θεωρείται το τελευταίο καταφύγιο των ισλαμιστών, που αν πέσει θα σημάνει και το τέλος του αιματηρού εμφυλίου στην αραβική χώρα.

Ωστόσο η αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ κατά κύριο λόγο γεννά φόβους πως η επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ μπορεί να οδηγήσει αντί για τον τερματισμό του πολέμου σε μια νέα χειρότερη σύγκρουση με περισσότερους εμπλεκόμενους και ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

  • Ο ηρωικός Σταφάν ντε Μιστούρα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα έχει κάνει έκκληση για τη διάσωση του άμαχου πληθυσμού, όμως αυτή τη φορά αποφάσισε – βλέποντας το τέλος – να προτείνει τη μετάβασή του στο Ιντλίμπ για να εγγυηθεί την ασφαλή εκκένωση της περιοχής μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Οι τζιχαντιστές πρέπει να ηττηθούν, αλλά όχι με κόστος τις ζωές των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο πολύπειρος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή υπάρχουν τρία εκατομμύρια κάτοικοι, ενώ οι οργανώσεις Αλ Νούσρα και Αλ Κάιντα, που την ελέγχουν αριθμούν περί τους 10.000 τζιχαντιστές.

  • Η Δαμασκός προετοιμάζει την τελική επίθεση

Είναι προφανές πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ασφαλής στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού και με όλα τα άλλα μέτωπα κερδισμένα, περιμένει να ωριμάσουν οι στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές συνθήκες για να δώσει το σύνθημα της τελικής επίθεσης που θα του δώσει προφανώς και τη νίκη μετά από επτά και πλέον χρόνια μαχών.

Ενδεικτική πάντως των προθέσεων του καθεστώτος Άσαντ είναι η δήλωση που έκανε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα, Σεργκέι Λαβρόφ. «Θα φτάσουμε με κάθε τρόπο στο Ιντλίμπ», είπε χαρακτηριστικά.

  • Οι Ρώσοι παίζουν την τελευταία πράξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Έχοντας κατά καιρούς ενισχύσει με τα αεροσκάφη τους τον σύμμαχό τους Άσαντ, οι Ρώσοι είναι ως φαίνεται έτοιμοι να σφυροκοπήσουν τις θέσεις των τζιχαντιστών για άλλη μια φορά, ώστε η προέλαση των χερσαίων δυνάμεων να είναι σχεδόν περίπατος.
Από διπλωματικής άποψης ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο πως «είναι δικαίωμα της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο Ιντλίμπ»

Την ίδια στιγμή και με το πρόσχημα μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων οι Ρώσοι έχουν στείλει στην ανατολική Μεσόγειο περί τα 28 πλοία επιφανείας, εξοπλισμένα με πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους στην ξηρά.

  • Οι Αμερικανοί θα μείνουν στα λόγια;

Προς το παρόν οι Αμερικανοί δείχνουν να μην κόπτονται τόσο πολύ για την τύχη του Ιντλίμπ και το αφεντικό του Στέητ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε χθες σε ένα tweet με το οποίο κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογο του πως υποστηρίζει την επερχόμενη επίθεση.

Την ίδια στιγμή τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που θα περίμενε κανείς να πλέουν προς την ανατολική Μεσόγειο, μάλλον βρίσκονται σε ετοιμότητα για την περίπτωση που το Ιράν κάνει κάποια κίνηση στα Στενά του Χορμούζ.

  • Η Τουρκία και το Ιράν διεκδικούν το δικό τους μερίδιο

Ο Ερντογάν αν και στριμωγμένος με την οικονομία επιχειρεί να πάρει το δικό του μερίδιο από τη Συρία. Διαθέτει ήδη κάποια πολεμικά πλοία στην Αττάλεια – όπου ελλιμενίζεται και τα γεωτρύπανο «Φατίχ» – ενώ το βράδυ της Παρασκευής η Τουρκία έσπευσε να χαρακτηρίσει τρομοκράτη των επικεφαλής των τζιχαντιστών του Ιντλίμπ.

Από την άλλη πλευρά το Ιράν που τόσα χρόνια στήριξε σταθερά τον Άσαντ, προσπαθεί να εισχωρήσει στρατιωτικά όσο το δυνατό στη Συρία δημιουργώντας έτσι άλλη μια «βάση» κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο το Τελ Αβιβ έχει δείξει μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών πως δεν έχει σκοπό να ανεχθεί στρατιωτική παρουσία της Τεχεράνης κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν. Μάλιστα ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως ο στρατός του Ισραήλ θα βομβαρδίσει κάθε τέτοια εγκατάσταση.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ που ελέγχει το Ιντλίμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: