Τι σκέφτεται ο Γκουτέρες για την Κύπρο: Κάποιοι επιμένουν για στρατηγική-ενδιάμεση συμφωνία




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά στο Κυπριακό και ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο για το τι θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ενημέρωση της Τζέιν Χολ Λουτ, γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, για τα αποτελέσματα των συναντήσεών της με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

  • Με βάση αυτά που θα ακούσει από την ειδική σύμβουλό του, καθώς και από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, κατά τις καθιερωμένες χωριστές συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο Γ.Γ. αναμένεται να αποφασίσει αν θα τους καλέσει σε κοινή συνάντηση πριν αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη.

«Ο Γ.Γ. δεν θα πάρει το ρίσκο εάν δεν υπάρχει σίγουρη προοπτική για το επόμενο βήμα, ενόψει μάλιστα και της έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στα μέσα Οκτωβρίου» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά. Πάντως, υπάρχει και η πιθανότητα αν ο Γκουτέρες διαπιστώσει ότι τα περιθώρια επανέναρξης του διαλόγου με ελπιδοφόρες προοπτικές είναι ανύπαρκτα, τότε και πάλι μπορεί να θελήσει να δει από κοινού τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη ώστε να ζητήσει από τους ίδιους τι προτείνουν και πώς μπορεί να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε μια νέα πετυχημένη διάσκεψη.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο παρόν στάδιο, θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο για υπογραφή «στρατηγικής συμφωνίας», λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων και αναγνώσεων του πλαισίου Γκουτέρες. Διάφοροι κύκλοι όμως επιμένουν να υποστηρίζουν ότι είναι εφικτή μια τέτοια συμφωνία, η οποία στην ουσία θα είναι μια «ενδιάμεση συμφωνία», με ότι αυτό θα συνεπάγεται στο Κυπριακό.

Αν τελικά γίνει κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η Παρασκευή ή το Σάββατο (28 ή 29 Σεπτεμβρίου). Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αφιχθεί στην αμερικανική μεγαλούπολη το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμά του, θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και μετά την ομιλία του σκοπεύει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων, εκτός από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, θα έχει το καθιερωμένο γεύμα με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα παραστεί με τη σύζυγό του στη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ και θα έχει συναντήσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πιθανόν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με άλλους ηγέτες. Επίσης, ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.

  • Αρκετές συναντήσεις με ομολόγους του και επικεφαλής αντιπροσωπειών θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη συνάντηση της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί και φέτος η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Για την 73η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης (οι εργασίες της οποίας ξεκινούν στις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά η πρώτη ημέρα της γενικής συζήτησης υψηλού επιπέδου, με τις ομιλίες της προέδρου της Γ.Σ., του Γ.Γ και του Αμερικανού προέδρου, θα είναι η Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να βρίσκονται στη Νέα Υόρκη τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στις χωριστές συναντήσεις τους με τον Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Θύμωσαν οι Τούρκοι γιατί οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί αγνόησαν τους κατακτητές της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: