Τι μήνυμα στέλνει ο Σουλτάνος όταν λέει πως η Κύπρος είναι λίγα λεπτά μακριά από την Τουρκία




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Το  δικό του μήνυμα για την  σφραγίδα που θέλει να βάλει σε οποιαδήποτε διαδικασία για το Κυπριακό στέλνει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγιπ Ερντογάν, μήνυμα το οποίο αρνείται να αντιληφθεί η ελληνική και η κυπριακή πολιτική ηγεσία, παρά τον υπαινιγμό του προέδρου Νικου Αναστασιάδη ότι μια νεα αποτυχία ίσως αλλαξει άρδην την βάση διαλόγου στο Κυπριακό.

Ο Ταγίπ Ερντογαν με την  δήλωση του ότι ο «τουρκικός (κατοχικός) Στρατός όχι μονο δεν θα μειωθεί αλλα θα αυξηθεί» και με την εκτόξευση της απειλής ότι η Ανατολική Μεσόγειος και φυσικά η Κύπρος απέχουν «λίγα λεπτά για τα τουρκικά αεροσκάφη» θέλησε όχι μόνο να βάλει την απόλυτη κόκκινη γραμμή για διατήρηση τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, αλλά να υπονομεύσει κάθε είδους συμφωνημένη λύση.

  • Γιατι με τις δηλώσεις αυτές, πείθει και τον τελευταίο καλόπιστο Ελληνοκύπριο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λυση η οποία να προσφέρει ασφάλεια, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στο Κυπριακό. Αν η  επιστροφή, ή η αποζημίωση κάποιων περιουσιών και η επιστροφή ενός μικρού ποσοστού εδαφών (που αφορα συγκεκριμένο αριθμό Ελληνοκυπρίων), γίνεται με αντάλλαγμα μια σημαντική παραχώρηση σε θέματα διαμοιρασμού της εξουσίας , το μεγάλο προσδοκώμενο όφελος για το σύνολο των Ελληνοκυπρίων θα είναι η Ασφάλεια…

Ετσι ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να υπονομεύσει και να ακυρώσει το σημαντικότερο κίνητρο που υπαρχει για τους Ελληνοκυπρίους ώστε να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική, τυπου ομοσπονδιακή λυση.

Οι συχνές αναφορές του τούρκου προέδρου  στο Σχέδιο Ανάν, δεν ειναι τυχαίες. Ο κ. Ερντογαν υπενθυμίζει ότι για την προηγούμενη αποτυχία λύσης του Κυπριακού ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι και έτσι θεωρεί ότι νομιμοποιείται η Τουρκία να θέτει πλεον τους όρους της λυσης. Όρους που θα οδηγήσουν τους Ελληνοκύπριους ειτε να απορρίψουν και παλι ένα Σχέδιο λυσης, ειτε να υποκύψουν στις διαθέσεις και στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου. Και ο κ. Ερντογαν θέλει να κανει οσο πιο δύσκολη την θεση της ελληνοκυπριακής πλευράς εξαπολύοντας τις ευθείες απειλές.

Και για να μην υπαρχουν αυταπάτες ο κ. Ερντογάν εδωσε ένα ακομη μήνυμα μεσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που συνεδρίασε εν μεσω κρίσιμων εξελίξεων για το  Συριακό, αλλα και για τον αγώνα εναντίον της οργάνωσης του Φετουλαχ Γκιουλεν, και δίπλα στα θεματα αυτά τοποθετήθηκαν οι «εξελίξεις στο  Αιγαίο και στην Κύπρο».

  • Κι ετσι το ΣΕΑ προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της για να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της παράνομης “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, σε ένα ακόμη casus belli μια και η Τουρκία θεωρεί ως πρώτο βήμα για τον «σεβασμό» των συμφερόντων της, την αναστολή  άσκησης  από την Ελλαδα και την Κυπρο των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, τις  Διεθνείς Συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η στάση του κ. Ερντογάν δείχνει ότι πλέον δεν αρκείται σε μια λυση του κυπριακού εστω έντονα διζωνική και χαλαρά ομοσπονδιακή.

Τα  στρατηγικά συμφέροντα της χώρας του, όπως ο ίδιος την ονειρεύεται ως ισχυρη περιφερειακή δύναμη απαιτούν μεγαλύτερη και σημαντική παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που εξασφαλίζεται περισσότερο ειτε με συνομοσπονδιακό κράτος που θα επιτρέψει την διατήρηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησι και θα εξασφαλισει λόγο στα ζητήματα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου μεσω του Τ/Κ κρατιδίου,  είτε με δύο κράτη που όμως θα μοιρασθούν «ισότιμα» τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Και πάντως τα μηνυματα αυτά του κ. Ερντογαν, ας τα λάβουν υπόψη τους οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης, όταν θα βρεθούν στην Νεα Υόρκη κτυπώντας και παλι στου «κουφού την πόρτα» για μια «δίκαιη και βιώσιμη» λυση του Κυπριακού…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Κράτος-μοχλός των ΗΠΑ η Ελλάδα: Η στήριξη της Ουάσιγκτον σημαίνει ότι έχουμε πολλή δουλειά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: