Θύμωσαν οι Τούρκοι γιατί οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί αγνόησαν τους κατακτητές της Κύπρου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει περισσότερες επιπτώσεις στα κατεχόμενα. Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, η απομόνωση που έχει επιβάλλει το καθεστώς της Άγκυρας στους Τουρκοκύπριους για να μην μπορούν να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό του έλεγχο, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο.

Αντιδράσεις, πάντως, καταγράφονται στην κατεχόμενη Κύπρο με δυναμικές εκδηλώσεις με στόχο την Τουρκία.
Κι όμως, οι Τουρκοκύπριοι ενώ αντιλαμβάνονται ότι πληρώνουν για το γεγονός ότι εξαρτώνται πλήρως από την Τουρκία, υποφέρουν λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, όταν φθάσουν στο διά ταύτα, επιμένουν στη συνέχιση της σημερινής κατάστασης. Της διαιώνισης των κατοχικών δεδομένων και αναβάθμιση τους μέσα από κινήσεις που αναδεικνύουν την πλήρη ισότητα του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, αντέδρασε επειδή δυο υπουργοί Εξωτερικών που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Κύπρο, ο Ολλανδός που βρισκόταν χθες στο νησί και ο Γάλλος σήμερα, δεν πήγαν και στα κατεχόμενα για να δουν «την αυτού εξοχότητα» Μουσταφά Ακιντζί. Προχώρησε δε ένα ακόμη βήμα ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί και είπε πως η ενέργεια τους αυτή είναι «μη αποδεκτή».

  • «Θέλουμε να γνωρίζουν κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ, που λένε με κάθε ευκαιρία ότι θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, ότι οι μονομερείς επαφές τους με την ε/κ πλευρά, μη λαμβάνοντας υπόψη την τ/κ πλευρά, δεν συμβάλλουν καθόλου στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε ο Μπουρτζιού.

Και δεν έφθανε που χαρακτήρισε το γεγονός της μη μετάβαση των δυο υπουργών ως «μη αποδεκτή» έκανε λόγο «για άδικη κατάσταση που ενθαρρύνει περισσότερο προς την κατεύθυνση της μη λύσης την ε/κ πλευρά, η οποία δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με τους Τ/κ την εξουσία και τον φυσικό πλούτο και προσπαθεί να διατηρήσει το υφιστάμενο στάτους κβο.

  • Το θράσος αυτό του κατοχικού καθεστώτος είναι αποτέλεσμα και της στάσης της Λευκωσίας.
    Με τον Ακιντζί στο τιμόνι του ψευδοκράτους, η κυπριακή κυβέρνηση, θέλοντας να βοηθήσει τον «ηγέτη της λύσης», ενθάρρυνε ή και δεν εμπόδισε ξένους αξιωματούχους να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για επαφές.

Αυτό άνοιξε την όρεξη της τουρκικής πλευράς που είδε πως με τις διευκολύνσεις που παρείχε η Λευκωσία, ουσιαστικά άνοιγε την οδό της αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος.
Όσο ο Ακιντζί και οι υπόλοιποι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις νόρμες που καθορίζει η Τουρκία, όχι μόνο λύση δεν θα επιτευχθεί, αλλά ταυτόχρονα καταδικάζονται οι ίδιοι ( οι Τουρκοκύπριοι) στην απομόνωση, την εξάρτηση και την εσαεί υποδούλωσή τους στην κατοχική δύναμη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ανοίγματα της Άγκυρας στην Ε.Ε. με τουρκικές πάντα προδιαγραφές και μέλλον αβέβαιο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: