“Θερμός” ο υπόλοιπος Σεπτέμβρης: Οι Τούρκοι βγαίνουν στο Αιγαίο για να προκαλέσουν




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο καθώς μόλις ένα 24ωρο από τις απόπειρες τουρκικών μαχητικών να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο Σινούκ στο οποίο επέβαιναν η υφυπουργός Άμυνας, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει από την Τετάρτη περιοχή που καλύπτει το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και της Ρω.

Όπως αναφέρεται στη NAVTEX 0907/18 τα τουρκικά σκάφη θα πραγματοποιήσουν άσκηση έρευνας και διάσωσης. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να επαναφέρει το θέμα της δικαιοδοσίας των ελληνικών σωστικών μέσων στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, που πολλές φορές και πάντα παρανόμως έχει αμφισβητήσει.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι Τούρκοι εκδίδοντας παράνομες NAVTEX έχουν δημιουργήσει σύγχυση σε παραπλέοντα σκάφη θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η τουρκική άσκηση τουλάχιστον από πλευράς συντεταγμένων επικαλύπτει ελληνική περιοχή, ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο, παρά τις επισημάνσεις πως θα γίνει εκτός «ξένων χωρικών υδάτων».

Ήδη η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με άλλη NAVTEX διεθνή ύδατα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ προχώρησε ξανά σε ενεργοποίηση του πεδίου βολής που έχει δεσμεύσει κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών μεταξύ Χίου, Αη Στράτη και Σκύρου για βολές από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου αλλά και από 30 έως 31 Οκτωβρίου.

Ωστόσο κάθε πρόκληση των Τούρκων δεν μένει αναπάντητη τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Είναι άλλωστε γνωστό πως η πρόσκαιρη καλοκαιρινή μείωση των προκλήσεων δεν προκάλεσε την παραμικρή χαλάρωσε σε όλες τις κρίσιμες μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα «φαντάσματα» της 337 προστάτευσαν το Σινούκ με την υφυπουργό Άμυνας και τον Α’ ΓΕΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: