Ταξιδεύοντας 500 εκατομμύρια χρόνια πίσω, στο μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας




Ταξίδι στον χρόνο μέχρι και 500 εκατομμύρια χρόνια πίσω, προσφέρει μια επίσκεψη στο μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας. Εξάλλου, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας και καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Καρακίτσιος, «ο άνθρωπος ορίζεται από το παρελθόν, άρα έχει την ίδια βαρύτητα με το μέλλον».

Τι υπόσχεται μια περιήγηση στο μουσείο; Ξεκινώντας από τους πρώτους θαλάσσιους οργανισμούς που εμφανίστηκαν και φθάνοντας μέχρι τις ενδημικές πανίδες της Μεσογείου των τελευταίων χιλιάδων χρόνων, ο επισκέπτης μπορεί να δει κόκαλα δεινοσαύρων και μεγάλα θαλάσσια ερπετά που έζησαν στη Γη πριν 65.000.000 χρόνια, αλλά και να αγγίξει μία μοναδική πατημασιά δεινοσαύρου, ενώ έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τον απίστευτο παλαιοντολογικό πλούτο της Ελλάδας, γνωρίζοντας τις μεγάλες συλλογές από απολιθωμένα ζώα και φυτά.

«Έχουμε πολλά δείγματα απολιθωμάτων, μπορεί να είναι και 90.000, που όμως δεν εκτίθενται. Περίπου 5.000 ευρήματα υπάρχουν στην έκθεση και είναι αυτά που περισσότερο εντυπωσιάζουν, θα λέγαμε, τον κόσμο, όπως απολιθωμένα μεγάλα θηλαστικά κι ερπετά που προέκυψαν από ανασκαφές από μέρη όλης της Ελλάδας, όπως Δωδεκάνησα, Πικέρμι, Κυκλάδες και ξεκινάνε από τον 19ο αιώνα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακίτσιος.

Ειδικότερα, μια βόλτα στο μουσείο θα σας… ανοίξει την πόρτα στην παγκοσμίου φήμης Πικερμική Πανίδα, με τις γιγάντιες χελώνες, τους τρομερούς μαχαιρόδοντες και τους μικρόσωμους πιθήκους, η οποία έχει ανακαλυφθεί σε πολλές παλαιοντολογικές θέσεις, από τη Μακεδονία μέχρι την Αττική και την Εύβοια. Θα βρεθείτε μπροστά στην αναπαράσταση του τεράστιου ελέφαντα της Μεγαλόπολης, που περπάτησε στη περιοχή της Αρκαδίας πριν από περίπου 400.000 χρόνια και ήταν η αιτία για να δημιουργηθεί ο μύθος του Κύκλωπα, ενώ τέλος θα σας εντυπωσιάσουν οι Νάνοι και οι Γίγαντες των ελληνικών νησιών, τα μικρόσωμα ελάφια και οι γιγάντιες βίδρες από την Κρήτη, ο τελευταίος Ευρωπαϊκός ελέφαντας από την Τήλο, αλλά και ο πιο μικρός ιπποπόταμος που έζησε ποτέ από την Κύπρο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακίτσιος, «οι επισκέπτες μικροί και μεγάλοι φεύγουν ενθουσιασμένοι και τους εξιτάρει η εικόνα ενός οργανισμού που έζησε 500 εκατομμύρια χρόνια πριν. Μην ξεχνάμε ότι η γεωλογία και η παλαιοντολογία δεν είναι επιστήμες ανθρωποκεντρικές που θεωρούν πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, αλλά τον αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της εξέλιξης. Κατά συνέπεια όλα αυτά είναι προγονικές μορφές».

Το μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό τις καθημερινές από 1 Οκτωβρίου 2018 έως και 31 Ιουλίου 2019, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

 

13/09/2018 09:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: