Συνεχίζονται οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές: Αντέχει η Ευρώπη, κλυδωνίζεται η Ασία




Οι παγκόσμιες μετοχές φλέρταραν σήμερα με το μεγαλύτερο πτωτικό τους σερί από τις αρχές του 2016, εξαιτίας των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve αργότερα αυτό τον μήνα.

Η Ευρώπη παρέμενε σε θετικό έδαφος, ωστόσο το εγχείρημα αυτό αποδείκνυεται δύσκολο μετά το νέο ξεπούλημα των κινεζικών μετοχών που οδήγησε την Ασία και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών σε νέο χαμηλό 14 μηνών. Οι χρηματιστές ανέμεναν πιθανή κλιμάκωση στη δασμολογική διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή έτοιμος να επιβάλει δασμούς ουσιαστικά σε όλες τις κινεζικές εισαγωές στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε νωρίτερα άνοδο, καθώς τα σχόλια για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ιταλίας από τον υπουργό Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία οδήγησαν πτωτικά το κόστος δανεισμού της χώρας. Οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων σημείωσαν νωρίτερα πτώση κατά 11-16 μονάδες βάσης, σε νέο χαμηλό έξι εβδομάδων. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε στις 234,1 μονάδες βάσης σήμερα το πρωί και ήταν η μικρότερη εδώ και έξι εβδομάδες. Ο Τρία προέβλεψε χθες ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα μειωθούν καθώς η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει πολιτικές για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας.

Ενισχυμένη ήταν η σουηδική κορώνα αφού οι εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες αύξησαν μεν το ποσοστό τους αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο στις εκλογές του σαββατοκύριακου. Η κορώνα ενισχύθηκε κατά 0,6% περίπου έναντι του ευρώ στις 10,43 κορώνες. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1566 δολάριο ύστερα από απώλειες άνω του 0,5% την Παρασκευή.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017, παρατείνοντας τις απώλειες από την περασμένη εβδομάδα όταν υποχώρησε κατά 3,5%.

Οι κινεζικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις, με τον δείκτη των blue-chip να υποχωρεί κατά 1,4%. Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης υποχώρησε κατά 1,2% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση κατά 1,3%.

10/09/2018 13:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: