Ο Ερντογάν στέλνει το “Barbaros” στην Κύπρο: Εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX η Άγκυρα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ευκαιρία για να αμφισβητήσει μια ακόμη φορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας βρήκε η Άγκυρα με αφορμή νέες έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους BARBAROS HAYREDDİN PAŞA στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία επιμένει σε σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή της Καρπασίας και με νέα NAVTEX που εξέδωσε, ανήγγειλε έρευνες σε περιοχές όμως που επικαλύπτουν και τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, σε περιοχή η οποία λόγω της τουρκικής κατοχής δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία δείχνει ιδιαίτερη επιμονή στην περιοχή αυτή που θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA και τα συνοδευτικά σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου(NAVTEX 850/18) και πιθανολογείται οτι θα είναι μια από τις περιοχές που θα σταλεί και το πλωτό γεωτρύπανο Fatih ,που παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια για τις πρώτες γεωτρήσεις, που έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Κυπριακές Αρχές με την NAVTEX 286/18 κατήγγειλαν ότι η τουρκική Αναγγελία αφορά μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας της Κύπρου. Στην Κυπριακή NAVTEX επισημαίνεται ακόμη ότι η πράξη αυτή συνιστά παραβίαση της επικράτειας της Δημοκρατίας της Κύπρου του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών για την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας και συγχρόνως συνιστά εγκληματική δραστηριότητα σύμφωνα με την νομοθεσία της Κύπρου. Οι ναυτιλόμενοι καλούνται να επικοινωνούν για περαιτέρω πληροφορίες με την αρμόδια κυπριακή Αρχή, JRCC LARNACA / CYPRUS RADIO / 5BA.

Η Τουρκία επανήλθε το Σάββατο όμως με την NAVTEX 0860/18 με την οποία μέσω μιας διαδικασίας που αφορά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας επιχειρεί να προβάλει το φάσμα των διεκδικήσεων της εις βάρος της Κύπρου.
Η Άγκυρα επισημαίνει ότι η αναφορά στην «Κύπρο» στην NAVWARN που εξέδωσε η Λάρνακα (286/18) «δεν είναι το αυθεντικό συνεταιρικό κράτος που εγκαθιδρύθηκε το 1960».

Η Τουρκία επίσης «διακηρύσσει ότι ο όρος “Κύπρος ” ούτε υπολογίζεται ως οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της ελληνοκυπριακής διοίκησης, ούτε προκαταλαμβάνει τα τουρκικά δικαιώματα και υποχρεώσεις που προέρχονται από την Συνθήκη Εγγυήσεων και Εγκαθίδρυσης του 1960». Και η Τουρκική NAVTEX δηλώνει ακόμη ότι οι «προσπάθειες για την νομιμοποίηση παράνομων διεκδικήσεων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης μέσω της NAVTEX 286/18 είναι άκυρες και ούτε ήταν, ούτε πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία».

Η κυπριακή NAVTEX:

NR 286/18

ALL BE ADVISED THAT THE NW NR 850/18 FA 67
FOR SEISMIC SURVEY BY R/V “BARBAROS HAYREDIN PASA”
AND THE SUPPORTING VESSELS M/V “‘TANUX 1”
AND R/V “APOLLO MOON” IS CONCERNING UNAUTHORIZED AND ILLEGAL OPERATION
IN THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE AND THE CONTINENTAL SHELF
OF THE REPUBLIC OF CYPRUS.
THIS ACTION CONSTITUTES A VIOLATION OF THE TERRITORY OF THE REPUBLIC OF CYPRUS,
THE INTERNATIONAL LAW AND MARITIME SAFETY PROCEDURES
AND ALSO A CRIMINAL OFFENCE UNDER THE LAWS OF THE REPUBLIC OF CYPRUS.
FOR MORE INFORMATION YOU ARE KINDLY REQUESTED TO CONTACT THE
JRCC LARNACA / CYPRUS RADIO / 5BA.

CANCEL THIS MESSAGE 25 2201 UTC SEP 2018.
JRCC LARNACA / CYPRUS RADIO / 5BA

Η Τουρκική NAVTEX:

Antalya NAVTEX Station(Published Date01-09-2018 08:57)
N/W : 0860/18
MEDITERRANEAN SEA
1. THE “CYPRUS” MENTIONED IN LARNACA NAVWARN NR 286/18 IS NOT THE ORIGINAL PARTNERSHIP STATE ESTABLISHED IN 1960.
2. THEREFORE, TURKEY DECLARES THAT THE TERM OF “CYPRUS” NEITHER AMOUNT TO ANY FORM OF RECOGNITION OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION NOR PREJUDICE TURKEY’S RIGHTS AND OBLIGATIONS EMANATING FROM THE TREATY OF GUARANTEE AND THE TREATY OF ESTABLISHMENT OF 1960.
3. THE EFFORTS TO LEGITIMATIZE ILLEGAL CLAIMS OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION THROUGH LARNACA NAVWARN NR 286/18 IS NULL AND NEITHER WAS NOR WILL BE ACCEPTED BY TURKEY.
4. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NO. FA67-0850/18 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS

Οι Εθνοφύλακες “εγκαινίασαν” το νέο πεδίο βολής στη Θάσο παρουσία του διοικητή Γ’ ΣΣ (photos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: