Συνάντηση Αναστασιάδη με Γκουτέρες: Προσεκτικά βήματα για την λύση του Κυπριακού




Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών και μόλις λάβει την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λούτ και ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές.

Αυτή ήταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ στις θέσεις που του παρουσίασε στη διάρκεια της συνάντησή τους, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερα από 20 λεπτά, και σ’ αυτήν παρακάθισαν από ελληνοκυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα `Εθνη, Κορνήλιος Κορνηλίου κι ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου Παντελής Παντελίδης.

Από μέρους των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχαν η κ. Λουτ, η Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και άλλοι.

`Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ουσιαστικού περιεχομένου και του μετέφερε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που συνοψίζονται ως εξής:

«Πρώτον, στην ετοιμότητα αλλά και αποφασιστικότητα μας να συνεργαστούμε με τα ΗΕ προκειμένου να επιτύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να επιτύχουμε το ταχύτερο δυνατόν μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι στόχος θα πρέπει να είναι το υπό συζήτηση νέο καθεστώς να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια, ενώ ταυτόχρονα να είναι πλήρες απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή παρουσία κατοχικού στρατού.

«Δεύτερον, βάση για μια νέα εντατική προσπάθεια θα είναι, πέραν των σχετικών ψηφισμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδος αλλά και το περίγραμμα έξι σημείων του ΓΓ όπως διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου 2017». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε ως προϋπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία μια νέα προσπάθεια, «η τ/κ και τουρκική πλευρά να θέσουν γραπτώς τις θέσεις τους και επί των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, όπως έπραξε και η ε/κ πλευρά».

Ανέφερε ότι προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας, ο ΓΓ και ο /η απεσταλμένος του, με τη βοήθεια και των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και / ή όσα εκ τούτων επιθυμούν πρέπει να διερευνήσουν αλλά και να προετοιμάσουν μια νέα προσπάθεια ώστε να μην οδηγηθούμε σε καταστροφικό αδιέξοδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης στο ΓΓ του ΟΗΕ τη σημασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διασφάλιση ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού αποδεικνύουν εκ νέου την ανάγκη διατήρησης των όρων εντολής της ως έχουν.

«Η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα ήταν πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών, τονίζοντας πως μόλις λάβει την έκθεση της κ. Λούτ και ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως στόχος είναι να επανενωθεί η Κύπρος, με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε συνοπτικά και στο σύνολο των επαφών του στη διάρκεια και στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθώς και στο γεύμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Μετάφερα επίσης, όπως σας έχω αναφέρει, την πεποίθησή μας ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ και την ειδική του απεσταλμένη, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση προετοιμασίας του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών, όπως επίσης και στην πτυχή που άπτεται της απρόσκοπτης διασφάλισης των συμφωνηθέντων σε περίπτωση επίτευξης λύσης».

Σήμερα (Παρασκευή), ο Πρόεδρος Αναστασάδης θα συναντηθεί με τον Διευθυντή της Delek, Γιτζάκ Τσουβά. Τόνισε τη σημασία της συνάντησης «όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας, υπό το πρίσμα βεβαίως και της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο».

Ο Πρόεδρος θα χαιρετίσει σήμερα το Επενδυτικό Φόρουμ για την Κύπρο της Capital Link που στοχεύει στην προβολή της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού.

«Μια εκδήλωση που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς λαμβάνει χώρα δύο βδομάδες μετά και την αναβάθμιση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας και ο Υφυπουργός των ΗΠΑ για θέματα της Ευρώπης, κ. Matthew Palmer”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης και στις επαφές που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το σύνολο των συναντήσεων του στη Νέα Υόρκη, όπως επίσης και των συναντήσεων των άλλων αξιωματούχων της Κυβέρνησης και για τα αποτελέσματα που προέκυψαν.

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ενώπιον του τα συμπεράσματα της κ. Λουτ, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η κατάθεση χαρτών ήταν μια εκ των προϋποθέσεων για να οδηγηθούμε στη Σύνοδο στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα, χάρτη που απέσυρε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σε ερώτηση αν ο ΓΓ σχημάτισε εικόνα για το κατά πόσο υπάρχει έδαφος για μια νέα προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι ο ΓΓ «ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να λάβει την έκθεση της κ. Λουτ, ποιά η εικόνα που αποκόμισε, τί μπορούν να προσφέρουν τα ΗΕ αναμένοντας την ολοκλήρωση και δικών του επαφών με τα εμπλεκόμενα μέρη».

Κληθείς να πει αν η επανεργοποίηση αφορά και τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η παρουσία των πέντε μονίμων μελών είναι σε περίπτωση που συγκληθεί Σύνοδος. Όμως δεν αποκλείσαμε αν ο ΓΓ θεωρήσει χρήσιμο να καλέσει τα πέντε μόνιμα μέλη να συμβάλουν, να βοηθήσουν στο να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες ώστε να επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου”.

“Παραδείγματος χάριν, στο Πλαίσιο Γκουτέρες προνοείται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των εγγυήσεων και τα θέματα της κάθετης μείωσης τουρκικού στρατού με απόφαση κατά πόσο θα ήταν με οριστικό τερματισμό της παρουσίας ή ενδεχόμενα κάτι άλλο που τα μέρη αποφάσισαν. Εάν κάποια των μονίμων μελών μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία επικαλούμενα τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη των ΗΕ, επικαλούμενα τη Συνθήκη της ΕΕ, ότι δηλαδή δίνει επαρκή ασφάλεια, και συνεπώς ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων δεν απαιτείται, είναι μια σημαντική βοήθεια που θα δημιουργούσε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις να προχωρήσει μπροστά με προοπτική ο διάλογος».

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει τα πέντε μόνιμα μέλη να έχουν τη διάθεση να εμπλακούν στην προετοιμασία του εδάφους, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν τοποθετούνται όταν είναι και οι πέντε. Κατ’ ιδίαν υπάρχουν και αυτοί που είναι πρόθυμοι και θέλουν και επιδιώκουν την εμπλοκή, και άλλοι που διατηρούν επιφυλάξεις με βάση τη δική τους εξωτερική πολιτική».

Κληθείς να πει αν είναι ξεκάθαρο ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν έχει σχέση με την ερμηνεία που δίνει η τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι ο ΓΓ μελετά τους τρόπους που θα επιτρέψουν την επανέναρξη, δεν συζητά αυτή τη στιγμή ποιά είναι ή δεν είναι τα έξι σημεία του πλαισίου που κατέθεσε. Εξάλλου, είναι καλά γνωστό ότι είναι με δικές του εντολές που διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου το τελικό κείμενο του πλαισίου».

Κληθείς να πει αν το τέλος αυτής της περιόδου θα είναι όταν κατατεθεί η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

“Κατά την άποψή μου θα είναι όταν καταθέσει η κα Λουτ την έκθεση της. Ενδεχόμενα να αποτυπώνονται κάποιες των θέσεων ή εάν κρίνει σοφότερο, να αποφύγει να πράξει κάτι ανάλογο αν και εφόσον υπάρξουν πρωτοβουλίες από ένα ειδικό απεσταλμένο που θα συνεχίσει τις επαφές», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ θα μπορούσε να είναι αυτή η ειδική απεσταλμένη, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τυγχάνει της αποδοχής όλων η κ. Λουτ. Είναι καλά γνωστό ότι ο ΓΓ επιχείρησε κάτι ανάλογο και νωρίτερα ήέτος με την υπόδειξη προσωπικότητας από τη Γαλλία, την οποίαν η Τουρκία απέρριψε».

Κληθείς να πει αν αναμένει ότι θα γίνει ένα πήγαινε – έλα της κ. Λουτ για συναντήσεις στην περιοχή, ο Πρόεδρος είπε ότι ο ΓΓ θα αποφασίσει.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ο ΓΓ είπε ότι είναι στη διάθεση των μερών, ότι τα ΗΕ ενδιαφέρονται για την επανένωση της Κύπρου και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων. Είπε ότι ακόμα δεν έχει αποκρυσταλλώσει άποψη πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος με προοπτική επιτυχίας, διότι αναμένει την έκθεση της κ. Λουτ και την ολοκλήρωση των επαφών του».

Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του ΓΓ θα μπορούσαν να ήταν, για παράδειγμα, να ζητήσει από την κ. Λουτ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων, να ζητήσει τη βοήθεια των μελών του ΣΑ ώστε να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα του επιτρέψουν σε συνεννόηση με τα μέρη να ορίσει επανέναρξη του διαλόγου.

Κληθείς να σχολιάσει αρνητικές τοποθετήσεις για τη χθεσινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ή επιτέλους θα είμεθα κράτος των Ηνωμένων Εθνών, που συμμετέχει στο τι συμβαίνει, και κράτος μέλος της ΕΕ που ενδιαφέρεται για όλα όσα πρέπει να ενδιαφέρουν τα κανονικά κράτη, ή που θα πρέπει να μετατραπούμε σε μια κοινότητα ή ένα σωματείο που δεν έχει άλλο παρά να επαναλαμβάνει συνθήματα, προκειμένου να ικανοποιηθεί το εσωτερικό μέτωπο”.

“Δεν ήρθα εδώ να εκφωνήσω ομιλία για να ικανοποιήσω το εσωτερικό μέτωπο”, ανέφερε. Σημείωσε πως έθεσε το Κυπριακό στις σωστές του παραμέτρους, έβαλε τα πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθεί μια νέα πρωτοβουλία για να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία μάλιστα να είναι απαλλαγμένη είτε από εγγυήσεις, αναχρονιστικά συστήματα είτε από στρατεύματα.

“Είπα ότι η λύση θα πρέπει να συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ και, μεταξύ άλλων, τα ψηφίσματα μιλούν για απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, μιλάμε για το κεκτημένο, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεπώς με όλο το σεβασμό που τρέφω προς οποιονδήποτε, δεν καθοδηγούνται οι πολιτικές μου από τα social media», επεσήμανε.

Σε ερώτηση για το θέμα του ανοίγματος οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «εμείς είμαστε ήδη έτοιμοι. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να διαπιστωθεί ότι και η άλλη πλευρά είναι από μεριάς τεχνικών προδιαγραφών έτοιμη και όχι μόνον. Διότι υπάρχει η συμφωνία ότι για να λειτουργήσει το οδόφραγμα Δερύνειας θα πρέπει να μετακινηθεί το φυλάκιο του τουρκικού στρατού. Εξ όσων γνωρίζω, από τουρκικής ή τουρκοκυπριακής πλευράς προβάλλεται ότι κάτι ανάλογο δεν έχει συμφωνηθεί ή ότι ο τουρκικός στρατός δεν έχει πρόθεση μετακίνησης του φυλακίου. Οπότε υπάρχει μια σαφέστατη παραβίαση των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Τέλος, ερωτηθείς αν διαπίστωσε από τις επαφές του στη Νέα Υόρκη ότι στον επενδυτικό τομέα υπάρχει ενδιαφέρον, ο Πρόεδρος είπε ότι οι επαφές με τις άλλες χώρες για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων για διμερείς συμφωνίες, όπως αποφυγής διπλής φορολογίας, συμβάλλουν ώστε να ενθαρρυνθούν υπήκοοι χωρών να επενδύσουν.

Αναστασιάδης με Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη: Προσωπική συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ


ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 28/09/2018 20:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: