Συναγερμός στη Λάρνακα για την απαγωγή δύο μαθητών από σχολείο: Έλληνες οι γονείς τους




Δύο εντεκάχρονοι μαθητές του δημοτικού σχολείου Καμάρων στη Λάρνακα, ο Θεμιστοκλής Ντόγκλης και ο Φίλιππος Σταματάκης, απήχθησαν νωρίς το πρωί, πριν την έναρξη των μαθημάτων και αγνοούνται. Οι γονείς των παιδιών είναι από την Ελλάδα και συνδέονται φιλικά μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, η οποία έχει σημάνει συναγερμό, οι δύο μαθητές άφησαν τις τσάντες τους εντός της τάξης τους και έπαιζαν στην αυλή του σχολείου. Ένας άνδρας φέρεται να ζήτησε βοήθεια από παιδιά έξω από το σχολείο για να βάλει ορισμένα πράγματα στο αυτοκίνητό του και, όταν χτύπησε το κουδούνι, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν τα δύο παιδιά. Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε άμεσα και έχουν στηθεί δυο κέντρα διαχείρισης της κατάστασης, ενώ έχουν ειδοποιηθεί οι λιμενικές Αρχές, τα αεροδρόμια και λαμβάνονται μέτρα και στη «νεκρή ζώνη». Στο σχολείο βρίσκονται και οι γονείς των μαθητών, αλλά και ψυχολόγοι.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιούρης, μίλησε ήδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικόλαου, ο οποίος μετέβη στη Λάρνακα. Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας βρίσκεται σε επαφή με τον αστυνομικό διευθυντή Λάρνακας. Το προσωπικό του δήμου Λάρνακας έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για το περιστατικό, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στα συνεργεία καθαριότητας του δήμου και το υγειονομείο, ώστε να προχωρήσουν σε περιπολίες αναζήτησης των ανηλίκων και του δράστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας έχει ηλικία μεταξύ 50-60 ετών, ύψους 1,70 – 1,75μ, περίπου 100 κιλών, με μούσι. Φορούσε μαύρη κοντομάνικη φανέλα με μοτίβο στο μπροστινό μέρος με έντονα χρώματα, γιλέκο σκούρου χρώματος, παντελόνι μακρύ σκούρο, καπέλο τύπου μπερέ χρώματος σκούρου. Το δεξί του χέρι είναι πρόχειρα δεμένο με γάζα. Φαίνεται να διακινείται με σαλούν αυτοκίνητο, χρώματος γκρίζου.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν σημειωθεί το περιστατικό, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα για βόμβα σε ένα άλλο σχολείο, ωστόσο αποδείχθηκε φάρσα.

Επικεφαλής των ερευνών ο Αρχηγός της Αστυνομίας
Επικεφαλής των ερευνών για εντοπισμό των δύο μαθητών, που αγνοούνται στη Λάρνακα, τίθεται ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο κ. Χρυσοστόμου, λόγω του σοβαρού περιστατικού, έχει ακυρώσει το υπηρεσιακό ταξίδι για συμμετοχή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας, στη Χάγη, για την οποία θα αναχωρούσε σήμερα.

Αυτή των ώρα μεταβαίνει στο Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεων, που λειτουργεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, για να τύχει ενημέρωσης και να τεθεί επικεφαλής των επιχειρήσεων και της προσπάθειας που καταβάλλονται για εντοπισμό των δύο παιδιών.

Παίρνουν οι γονείς τα παιδιά τους από το σχολείο – Ψυχραιμία συνιστά ο Χαμπιαούρης

Λυπηρό χαρακτήρισε το γεγονός της υπόθεσης των δύο μαθητών που αγνοούνται από το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων στην Λάρνακα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, συνιστώντας σε όλους ψυχραιμία.

Ο Υπουργός Παιδείας μετέβη στο σχολείο το πρωί και ενημερώθηκε από τους γονείς και τη διεύθυνση του σχολείου για το περιστατικό.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του σχολείου, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι πρόκειται για ένα λυπηρό συμβάν, πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός με όλες τις δυνάμεις ασφαλείας για εντοπισμό των δύο παιδιών.

«Οι γονείς των παιδιών έχουν ενημερωθεί . Είναι πάρα πολύ συνεργάσιμοι και γι’ αυτό παρακαλώ πάρα πολύ να τηρήσουμε χαμηλούς τόνους και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όλη κατάσταση για να μπορέσουμε να βρούμε τα παιδιά», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν αυτός που απήγαγε τα παιδιά παρίστανε το δάσκαλο και τους ζήτησε να τον βοηθήσουν να μεταφέρει βιβλία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν έχει πλήρη εικόνα, γι’ αυτό δεν μπορεί να προβεί σε οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου. «Είμαστε σε πλήρη συνεργασία, συντονισμό, γι’ αυτό μόλις έχουμε νεότερα θα σας τα ανακοινώσουμε. Γι’ αυτό παρακαλώ πάρα πολύ, οποιαδήποτε στοιχεία δοθούν επιπλέον, μπορεί να είναι και εις βάρος των παιδιών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε πανικό. «Τα παιδιά εδώ δεν έχουν ενημερωθεί για το συμβάν. Το γνωρίζουν μόνο οι συμμαθητές των δύο παιδιών. Αντιλαμβάνεστε τώρα να συγκεντρώσουμε τα παιδιά, να σχολάσουμε τα παιδιά. Αφού είμαστε όλοι εδώ, υπάρχει πλήρης ασφάλεια, υπάρχει πλήρης συντονισμός, είναι η αστυνομική δύναμη , δεν υπάρχει λόγος να πούμε οτιδήποτε άλλο», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι είναι δικαίωμα των γονιών να παραλάβουν τα παιδιά τους, νοουμένου ότι θα υπογράψουν.

«Έχουμε και τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους εδώ, έχουμε και από το Γραφείο Ευημερίας. Έγινε σύσκεψη και βγάλαμε ένα σχέδιο, υπάρχει πλάνο. Δεν μπορείς σε αυτές τις περιπτώσεις να λειτουργείς υπό μορφή πανικού. Πρέπει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Να δούμε τα δεδομένα. Να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δε θέλω να προβώ σε οτιδήποτε άλλο», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποιο άλλο περιστατικό γι’ αυτό στο σχολείο λαμβάνονταν μέτρα, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι αυτά είναι τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν τα σχολεία μας.

Ερωτηθείς για το τηλεφώνημα βόμβας στο σχολείο Δροσιάς, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι έχει πληροφορηθεί ότι σε άλλο σχολείο, λίγο νωρίτερα, έγινε τηλεφώνημα ότι έγινε βόμβα και μετέβη στο συγκεκριμένο σχολείο.

Σε ερώτηση αν σχετίζονται τα δύο περιστατικά, ο κ. Χαμπιαούρης είπε: «Δε μπορώ να ξέρω. Να μείνουμε ως εδώ για να προστατεύουμε τα παιδιά», σημείωσε.

Στο μεταξύ, υπάρχουν γονείς, οι οποίοι υπογράφουν για να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Η συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και την Διυπουργική Επιτροπή που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αναβάλλεται .

Υπαρχηγός Αστυνομίας: Έχουν κινητοποιηθεί οι πάντες για να εντοπιστούν τα παιδιά

« Έχουν κινητοποιηθεί οι πάντες σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα παιδιά και να επιστρέψουν πίσω σώα και ασφαλή», δήλωσε ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και πρωτοφανή υπόθεση. Είμαστε σε κάποιο στάδιο που δεν μπορούμε να κάνουμε οποιεσδήποτε δηλώσεις. Αντιλαμβάνεστε την ευαισθησία του κοινού, ως εκ τούτου να παρακαλέσω να είμαστε όλοι ψύχραιμοι, να αφήσετε την Αστυνομία να κάμει τη δουλειά της», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Όπως είπε, «βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο αλλά γίνονται εξετάσεις και έρευνες σε όλα τα επίπεδα. Έχουν κινητοποιηθεί οι πάντες σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα παιδιά και να επιστρέψουν πίσω σώα και ασφαλή».

«Πρώτα και κύρια θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανεύρευση των παιδιών», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Εξάλλου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου ανέφερε ότι η Αστυνομία Κύπρου έχει στήσει Κέντρα Επιχειρήσεων, απέκλεισε εξόδους και οδοφράγματα.

«Η @Cyprus_Police έχει στήσει Κέντρα Επιχειρήσεων, απέκλεισε εξόδους κ οδοφράγματα. Κάνει ότι μπορεί μα χρειάζεται τα μάτια όλων των Κυπρίων: Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σήμερα μήπως δούμε αυτά τα πρόσωπα! Τα παιδιά μας, Φίλιππος και Θεμιστοκλής πρέπει να βρεθούν σύντομα!», γράφει η κ. Βασιλείου στο twitter.

Αναβολή συνάντησης με εκπαιδευτικές οργανώσεις μέχρι να εντοπιστούν τα παιδιά, είπε ο ΥΠΠ
Η συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις αναβάλλεται μέχρι να εντοπιστούν τα δύο παιδιά, γράφει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε άλλο tweet του, ο Υπουργός Παιδείας εκφράζει τη λύπη του για το συμβάν στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, στην Λάρνακα.

«Εκφράζω τη λύπη μου για το συμβάν και καλώ το κοινό αν γνωρίζει οτιδήποτε να επικοινωνήσει άμεσα με τη Γραμμή του Πολίτη 1460», γράφει στο Twitter ο Υπουργός Παιδείας.

Στήριξη Υπουργού Υγείας στις οικογένειες των παιδιών που απήχθησαν από σχολείο στη Λάρνακα

Την πλήρη στήριξή του στις οικογένειες των παιδιών που απήχθησαν από σχολείο στη Λάρνακα και την ετοιμότητα του Υπουργείου Υγείας για παροχή οποιασδήποτε αρωγής χρειαστεί, εκφράζει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε γραπτή του δήλωση.

«Θα ήθελα να μεταφέρω την πλήρη στήριξή μου στις οικογένειες των παιδιών, δύο εκ των οποίων υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών που εξετάζουν το περιστατικό για την παροχή αρωγής στις οικογένειες των παιδιών με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί απαραίτητο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Υπουργός εκφράζει συγκλονισμό για το πρωτοφανές περιστατικό εξαφάνισης των δύο 11χρονων μαθητών και εκφράζει την ευχή όπως υπάρξει αίσιο τέλος στην αγωνία και την ανησυχία των παιδιών και των οικείων τους το συντομότερο δυνατό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου και ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: