Συμφωνία Κύπρου με το πανεπιστήμιο Αθηνών να δίδονται ιατροδικαστικές εκθέσεις μαζί με τα λείψανα




Για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε άρχισαν οι εκταφές για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων, θα παραδίδεται στους συγγενείς τους μετά από αίτημά τους, και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια θανάτου, μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα.

Η Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, η οποία κάνει τις εκταφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων, δεν δίνει ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου, διότι αυτό, λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς, δεν περιλαμβάνεται στους όρους εντολής της.

Την αδυναμία αυτή έρχεται να θεραπεύσει συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διενέργεια δικαστικών ανθρωπολογικών και ιατροδικαστικών εξετάσεων σε λείψανα ή μέρος λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων, που ταυτοποιούνται με την μέθοδο του DNA. Την συμφωνία υπέγραψαν από κυπριακής πλευράς, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, και η διευθύντρια του εξειδικευμένου τμήματος Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαρά Σπηλιωπούλου.

«Είναι πάγια πολιτική της κυβέρνησης, ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων μας και των πεσόντων μας, ασφαλώς έχουν κάθε δικαίωμα που κατοχυρώνεται και από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, για να πληροφορηθούν με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία και πλήρη διαφάνεια την αλήθεια και τις συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων», ανέφερε ο κ. Φωτίου. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι οι ιατροδικαστικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο από ειδικούς επιστήμονες, στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Έγκωμη.

Βάσει της συμφωνίας, κατά τους πρώτους 12 μήνες μπορούν να πραγματοποιηθούν γύρω στις 100 ιατροδικαστικές εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση βεβαίως, ότι εντοπίζονται λείψανα.

Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις θα αφορούν Ελληνοκύπριους και εξ Ελλάδος αγνοούμενους και πεσόντες.

Η κ. Σπηλιωπούλου εξέφρασε απέραντο σεβασμό στα θύματα της κυπριακής τραγωδίας. Πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός βεβαία επεκτείνεται στο πρόσωπο των γονιών, των αδελφών, των παιδιών, των οικογενειών των πεσόντων, που 44 χρόνια τώρα ζητούν το αυτονόητο, να βρουν τους νεκρούς και να τους θάψουν με τις τιμές που αρμόζουν».

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, τόνισε, θεωρεί εξαιρετικά τιμητικό το καθήκον, που αναλαμβάνει.

24/09/2018 20:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: