Συλλογική άμυνα των χωρών-μελών της Ε.Ε. προτείνει και ο Μακρόν σε περίπτωση επίθεσης




Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν πρότεινε να υιοθετήσει η Ευρώπη μια μορφή συλλογικής άμυνας, ενισχύοντας τα αιτήματά του για Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έναντι ανησυχιών για τις δεσμεύσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, μεταδίδουν το Euractiv και το AFP. Η ανταπόκριση έχει τίτλο Macron proposes EU collective defence plan.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ελσίνκι με τον Φιλανδό ομόλογό του, ο  κ. Μακρόν που έχει ζητήσει να σταματήσει η ένωση να βασίζεται στρατιωτικά στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει αμυντική “στρατηγική αυτονομία”.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό πρότεινε “ενισχυμένη, σχεδόν αυτόματη συνεργασία, κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη που θα συμφωνήσουν με την μεταρρύθμιση, θα λάβουν πραγματική αλληλεγγύη παρέμβασης σε περίπτωση επίθεσης σε ένα κράτος”.

Η Γαλλία που έχει την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην ΕΕ μετά την Βρετανία, έχει στηρίξει την ιδέα μιας μικρότερης κοινής Ευρωπαϊκής δύναμης ανταπόκρισης. Η ιδέα για την αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης θα σχετίζεται  με επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης καθώς και με συμβατικές στρατιωτικές αποστολές.

Δηλώσεις για Ε.Ε, Τουρκία και Ρωσία

Ο Γάλλος Πρόεδρος, προέτρεψε την Ε.Ε να εκσυγχρονίσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καθώς και να επιδιώξει «στρατηγικές σχέσεις» με την Τουρκία και με άλλες γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών θεμάτων, αναφέρει σε ανταπόκρισή του το πρακτορείο Reuters, με τίτλο It’s time for realism in EU-Russia ties: France’s Macron

Ο κ. Macron υποστηρίζει ένθερμα την ικανότητα της Ευρώπης να υπεραμύνεται των στρατηγικών της συμφερόντων και να υποστηρίζει την οικονομική της ανεξαρτησία ως απάντηση στη  νέα παγκόσμια οικονομική και αμυντική κατάσταση που έχει επιφέρει η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη βασίζεται εδώ και καιρό στην προστασία των ΗΠΑ και ότι ενώ η αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ παραμένει σημαντική, η Ε.Ε χρειάζεται να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες.

«Είναι προς το συμφέρον μας η ΕΕ να έχει μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία καθώς και με τη Ρωσία, η οποία θα φέρει σταθερότητα, η οποία θα είναι μακροπρόθεσμη και θα φέρει περισσότερη δύναμη και συνοχή», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ελσίνκι. […] Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία έπρεπε να «αναβαθμιστούν»,  επισήμανε.

Σε θέματα όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η άμυνα, οι στρατηγικές σχέσεις, θα σκιαγραφήσουμε μια νέα σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε, η οποία να συνάδει με τον προσανατολισμό στον οποίο στρέφεται η Ευρώπη «, δήλωσε ο Macron. «Η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή είναι προς το συμφέρον μας» πρόσθεσε.

Η Μογκερίνι θετική στην φοβερή πρόταση της Αυστρίας για στρατό στα ευρωπαϊκά σύνορα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: