Συγκρούσεις στις διαδηλώσεις για να τιμηθεί η μνήμη του Φύσσα: Τραυματίστηκε σοβαρά γυναίκα




Ολοκληρώθηκε η αντιφασιστική διαδήλωση για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά. Στο Αγρίνιο τραυματίστηκε σοβαρά μία κοπέλα.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία μπροστά από το δημοτικό θέατρο του Πειραιά, όταν ομάδες αγνώστων έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην οδό Παύλου Φύσσα (πρώην Παναγή Τσαλδάρη) στο Κερατσίνι, στο σημείο της δολοφονίας του αδικοχαμένου μουσικού.

Με κεντρικό σύνθημα “ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί”, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Κερατσίνι λίγο μετά τις 6μιση το απόγευμα προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, ωστόσο δεν κατάφεραν να τα προσεγγίσουν, καθώς κλούβες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί κοντά στο σημείο. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το μπλοκ της οικογένειας και των φίλων του Παύλου Φύσσα, με τους γονείς του, Μάγδα και Παναγιώτη να προπορεύονται.

Επεισόδια κατά την πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Τραυματίστηκε μία νεαρή γυναίκα

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο του Αγρινίου, κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε, κάτω από άγνωστες ακόμα συνθήκες, μία νεαρή γυναίκα, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές.

Θεσσαλονίκη: Ένταση στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα

Ένταση σημειώθηκε στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα, λίγο πριν τις 7 και σε αυτήν συμμετείχαν αντιεξουσιαστές, αναρχικοί, και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΛΑΑΑΣ, ΟΚΔΕ), κινήσεις και στυλλογκικότητες.

Οι διαδηλωτές, φώναζαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και καταδίκης του φασισμού και του ναζισμού. Η πορεία μέσω των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή κινήθηκε προς την οδό Πολυτεχνείου όπου συνάντησε κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια, στην οδό Εγνατία, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών πέρασε μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα τμήμα της αποσπάστηκε και έστριψε προς την αρχαία Αγορά. Κάποια άτομα, που φορούσαν κουκούλες και κράνη, έριξαν βόμβες μολότοφ και αντικείμενα, κροτίδες και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης.

Η ίδια ομάδα διαδηλωτών έφθασε στη συμβολή των οδών Ολύμπου με Βενιζέλου όπου επικράτησε νέα ένταση, με ρίψεις αντικειμένων από τη μια πλευρά και δακρυγόνων και κρότου λάμψης από τους αστυνομικούς. Τελικά οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, ενώ αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων και αγώνα κατά του νεοναζισμού και του φασισμού η επέτειος της δολοφονίας Φύσσα, κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Κασιμάτη

Πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να καθιερωθεί η 18/9, τραγική επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Αγώνα κατά του Νεοναζισμού και του Φασισμού, για να υπάρξει πανευρωπαϊκή συνειδητοποίηση και καταδίκη των νεοναζιστικών κομμάτων, κατέθεσε η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.

Σε εκτός Ημερήσιας Διάταξης παρέμβασή της στις εργασίες της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέρχεται από χθες στο Πορτογαλικό Κοινοβούλιο στη Λισαβόνα, η κ. Κασιμάτη, δήλωσε πως «το αποτρόπαιο πρόσωπο του νεοναζισμού και του φασισμού δεν πρέπει να ξανακοιταχτεί με το πρόσωπο της ανθρωπότητας και πρέπει να εκλείψει από τις σύγχρονες κοινωνίες για να μην υπάρξουν άλλα θύματα, καθώς η απειλητική δράση των νεοναζιστικών οργανώσεων και κομμάτων είναι διασυνδεδεμένη σε Ευρώπη και Αμερική και αυξάνεται συνεχώς».

Η παρέμβαση της κ. Κασιμάτη έγινε, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση «προκειμένου να μνημονεύσει στους Ευρωπαίους Βουλευτές, καθώς και να μεταφερθεί τις επόμενες μέρες στα Εθνικά τους Κοινοβούλια, το μήνυμα της Οικογένειας Φύσσα #σιγά_μη_φοβηθώ, μήνυμα αντίστασης στο νεοναζισμό και τον φασισμό που εκπέμπεται από την Ελλάδα πάνδημα στη σημερινή τραγική επέτειο 5 χρόνων από τη δολοφονία του νεαρού αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα από το νεοναζιστικό – φασιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή» στο Κερατσίνι το 2013».

Επίσης, στις δηλώσεις της ανέφερε ότι μόλις το περασμένο Σάββατο, νεολαίος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Σαλαμίνα, ο αντιφασίστας Βαγγέλης Π., στην οργάνωση του οποίου είχε γίνει πρόσφατα επίθεση με βόμβες μολότοφ και βανδαλισμός με διεθνή φασιστικά σύμβολα όπως το 14/88, έπεσε και ο ίδιος θύμα απρόκλητη βίαιης επίθεσης απο χρυσαυγίτες που του είχαν στήσει ενέδρα πηγαίνοντας να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης για τον Παύλο Φύσσα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κ. Κασιμάτη, η πρότασή της «χειροκροτήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής τυγχάνοντας ευρείας αποδοχής. Ο Αυστριακός πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγητής Στέφαν Σέναχ από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, απάντησε πως είναι ντροπή για την Ευρώπη να υπάρχουν σήμερα νεοναζιστικά κόμματα και δεσμεύτηκε στη Νίνα Κασιμάτη, ενώπιον της Επιτροπής, να προωθήσει την πρόταση της στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για έγκριση».

Κόντρα κορυφής στην ΕΛΑΣ προκαλεί ο Ρουβίκωνας: Δεν είπαμε ποτέ να κάνετε στην άκρη να τα σπάσουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: