Στρατηγική κίνηση της Noble Energy: Διευκολύνει τη μεταφορά αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο




Η Noble Energy ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνιών για τη διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, από τα οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ.

Ανακοίνωση της Noble που εκδόθηκε χθες αναφέρει ότι η εταιρεία και συγκεκριμένοι εταίροι της αποκτούν το 39% του συμμετοχικού δικαιώματος στην εταιρεία Eastern Mediterranean Gas Company S.A.E.., στην οποία ανήκει ο αγωγός EMG.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, πρόκειται για έναν offshore αγωγό μήκους 90 χιλιομέτρων, ο οποίος συνδέει το δίκτυο αγωγών του Ισραήλ με το αντίστοιχο της Αιγύπτου.

Προστίθεται ότι στο πλαίσιο των συμφωνιών, η Noble Energy θα έχει έμμεση συμμετοχή στον αγωγό ύψους περίπου 10%.

Επίσης, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα ενεργοποιηθεί νέα συμφωνία, βάσει της οποίας η Noble Energy και οι εταίροι της θα διαχειρίζονται τον αγωγό EMG, αξιοποιώντας την πλήρη δυναμικότητά του. Η αξία της εξαγοράς αγγίζει τα $200 εκατομμύρια, ενώ οι σχετικές συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν σε πελάτες στην Αίγυπτο θα φθάσουν τουλάχιστον τα 350 εκατ. μικτά κυβικά πόδια ανά ημέρα, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία διασφάλισε την επιλογή για εναλλακτική πορεία και δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου δια μέσου της Αιγύπτου, στο πλαίσιο οριστικής συμφωνίας μεταφοράς που συνήψε με την εταιρεία στην οποία ανήκει ο αγωγός Aqaba El Arish. Η συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει τη μεταφορά πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, πέρα από τις ποσότητες που θα μεταφέρονται δια μέσου του αγωγού EMG.

Σύμφωνα με τον J. Keith Elliott, Senior Vice President, Offshore, της εταιρείας, «οι συμφωνίες αποτελούν σημαντικά βήματα προς την παροχή φυσικού αερίου σε περιφερειακούς πελάτες από τα διεθνούς κλάσης οικόπεδα Ταμάρ και Λεβιάθαν, δια μέσου υφιστάμενων υποδομών”.

Αποτελούν επίσης, πρόσθεσε, “ουσιαστική εξέλιξη προς υλοποίηση του στόχου της Αιγύπτου για αναβάθμιση της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, παρέχοντας πρόσβαση σε αναπτυσσόμενες εγχώριες αγορές και υφιστάμενες υποδομές εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)”.

Είπε ακόμη ότι με τις συμφωνίες αυτές, η εταιρεία διασφαλίζει περαιτέρω την ικανότητά της να αξιοποιεί στο μέγιστο τη συμφωνία της με την Dolphinus για πώληση του φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αδιάληπτη πώληση φυσικού αερίου από το Ταμάρ στην Αίγυπτο.

“Την ίδια στιγμή, οι συμφωνίες αυτές ενισχύουν την ισχυρή ανάπτυξη της κεφαλαιακής ροής που αναμένουμε από τις επενδύσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
28/09/2018 14:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: