Στον προεκλογικό αγώνα ο Ομπάμα: Προσπαθεί να προσελκύσει πρώην ψηφοφόρους του




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει την επιστροφή του πρώην πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα στον ενεργό προεκλογικό αγώνα μέσω των παρεμβάσεων κι ομιλιών του.

Ο ίδιος, δηλώνει ότι “τον πήρε ο ύπνος” καθώς προσπαθούσε να παρακολουθήσει την ομιλία του Ομπάμα, μεταδίδει το ABC News.

Από την άλλη μεριά, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να “ξυπνήσει” τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο (University of Illinois at Urbana-Champaign) o Ομπάμα επιτέθηκε στον Τραμπ ονομαστικά, δηλώνοντας ότι: “απλά, εκμεταλλεύεται τις πικρίες που έχουν προκαλέσει οι πολιτικοί για χρόνια,” παράλληλα άσκησε κριτική στην διαχείριση από τον Τραμπ, των επεισοδίων βίας στο Σάρλοτσβιλ το 2017.

“Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στις προκαταλήψεις. Είμαστε σίγουροι και υποτίθεται ότι ξεσηκωνόμαστε, ξεκάθαρα και ισότιμα, αλλά για όσους συμπαθούν τους Ναζί; Πόσο σκληρό μπορεί να είναι αυτό; Να λες ότι οι Ναζί είναι κακοί;” αναρωτήθηκε ο Ομπάμα, δίνοντας έμφαση στα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, για τα οποία ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι: “υπάρχουν καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές” των διαδηλωτών.

Αναφερόμενος στον χαρακτήρα της παρέμβασης του, ο Ομπάμα τόνισε: “ότι ήταν στις προθέσεις του να ακολουθήσει την παράδοση των Αμερικανών προέδρων που έχουν αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή, αφήνοντας χώρο για νέες φωνές και ιδέες.”

Σύμφωνα και πάλι με τον ίδιο, ο Ομπάμα απευθύνεται στον αμερικανικό λαό, όχι “ως πρώην πρόεδρος, αλλά ως συμπολίτης,” παροτρύνοντας τους ψηφοφόρους να λάβουν μέρος στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, “επειδή από αυτό, εξαρτάται η δημοκρατία μας,” σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πολιτικός σχολιαστής του ABC News Μάθιου Ντάουντ παρατήρησε ότι η απροθυμία του Ομπάμα να εμπλακεί στις προεκλογικές εξελίξεις ήταν διάχυτη στην ομιλία του. “Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να εμπλακεί,” είπε ο Ντάουντ. “Νομίζω ότι το έπραξε εξαιτίας των καταστάσεων κι επειδή ανησυχεί για το σύνταγμα, το προεδρικό γραφείο, την δημοκρατία, αλλά και την άρνηση των Ρεπουμπλικάνων να καταλογίσουν ευθύνες στον Τραμπ. Δε νομίζω ότι ο Ομπάμα αισθάνθηκε ότι είχε κάποια επιλογή. Θεώρησε ότι ήταν καθήκον του να μιλήσει,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Τζιμ Κάμπελ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, που γράφει ένα βιβλίο για την πολιτική των ΗΠΑ, δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν λόγο “που γράφτηκε για την βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων για τους νέους φιλελεύθερους υποψηφίους.”

Με την ανάλυση αυτή, συμφωνεί κι ο Ντάουντ λέγοντας ότι οι ομιλίες του Ομπάμα ίσως να μην έχουν ως στόχο την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων, αλλά: “μπορούν να συνεχίσουν την συσπείρωση της ψήφου κατά του Τραμπ, η οποία κι αποκτά έναν πιο ευρύ χαρακτήρα με μεγαλύτερο πάθος.”

Με πρόθεση ή και χωρίς πρόθεση έρχεται στο προσκήνιο η μάχη μεταξύ των δύο πολιτικών προσωπικοτήτων καθώς ο Ομπάμα επανεμφανίζεται στην πολιτική, αλλά κατά την άποψη του Κάμπελ δεν υπήρχε κάποιος σχεδιασμός για να ενοχληθεί ο Τραμπ.

“Το να εισχωρήσει κανείς στον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται ο Τραμπ δεν αποτελεί μία ουσιαστική πρόκληση, έτσι δεν μπορώ να πω ότι αυτό ταιριάζει στην προσπάθεια του πρώην προέδρου Ομπάμα. Νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπική του αξιοπιστία σε όλο αυτό,” υπογραμμίζει ο Κάμπελ.

“Νομίζω ότι αρχικά υπάρχει ένα πολιτικό κίνητρο κι αυτό εντοπίζεται στους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς και την επάνοδό τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στην προσπάθεια να μην εφαρμοστεί η πολιτική ατζέντα του Τραμπ,” σχολίασε ο ίδιος.

Υπάρχει ένα άλλο υποσύνολο των ψηφοφόρων που μπορεί να επηρεαστεί από τις εμφανίσεις του Ομπάμα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο Τζον Χούντακ υψηλόβαθμος συνεργάτης (Brookings Institute) υποστήριξε ότι μερικοί ψηφοφόροι που βρίσκονται στον μεσαίο πολιτικό χώρο των δύο κομμάτων, μπορεί να είναι έτοιμοι να επηρεαστούν από το πολιτικό μήνυμα του Ομπάμα.

“Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν θα επηρεαστούν από τον Ομπάμα. Υπάρχουν πολλοί που αντιπαθούν τον πρόεδρο Ομπάμα και δεν θα ανταποκριθούν στο μήνυμά του, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που τον συμπαθούν, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε κάθε περίπτωση. Στη μέση υπάρχουν οι μετριοπαθείς και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι, αρκετοί από τους οποίους ψήφιζαν τον πρόεδρο Ομπάμα κι αποφάσισαν να δώσουν μία ευκαιρία στον Τραμπ. Για τον πρόεδρο Ομπάμα, ο ίδιος επικοινωνεί με αυτούς τους ψηφοφόρους απευθύνοντάς τους μία απλή ερώτηση. Σας αρέσει περισσότερο αυτό που έχετε τώρα, από αυτό που είχατε προηγουμένως;” υποστήριξε ο Χούντακ.

Με υψηλές αμυντικές δελεάζουν τον Τραμπ για να μην “κλείσει” την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Πηγή: ABC News
14/09/2018 12:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: