Στο ζενίθ η αμυντική συνεργασία μας με την Ελλάδα, υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρέσβης




Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε οικονομικό αλλά και αμυντικό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, εκφράζει με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

“Η αμυντική συνεργασία μας σήμερα βρίσκεται στο ζενίθ της. Γι αυτό και θέλαμε τα αμυντικά ζητήματα να προκύπτουν και στην παρουσία μας στη ΔΕΘ. Στο αμερικανικό περίπτερο έχουμε ισχυρή παρουσία εταιρειών όπως η Lockheed Martin. Οι σχέσεις μας στην άμυνα και στην ασφάλεια είναι ριζωμένες σε κοινές αξίες πολλά χρόνια επένδυσης και, επίσης, σε μια ισχυρή πεποίθηση, από την πλευρά των ΗΠΑ, ότι μια σταθερή και ασφαλής Ελλάδα βοηθάει και στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων για την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο κύριος Πάιατ υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της αμερικανικής συμμετοχή στη ΔΕΘ (σσ οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα για φέτος) λέγοντας πως πρόκειται για την κορυφαία στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη γενικότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα.

“Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή να πω ότι πρόκειται για την πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ σε όρους της κλίμακας της εμπλοκής μας στο ευρύ φάσμα των ελληνοαμερικανικών θεμάτων”, λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ έχουν σκοπό μετά την επέκταση της παραμονής των drones MQ-9 στη Λάρισα να ενισχύσουν εξοπλιστικά την Ελλάδα, ο Τζέφρι Πάιατ, απαντά απολύτως καταφατικά και επισημαίνει ιδιαίτερα το θέμα των ελικοπτέρων “Καϊόβα” για το οποίο είχε αναφερθεί ήδη το HELLAS JOURNAL σε εκτενές ρεπορτάζ: “Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα των “Καϊόβα” που έρχονται στην Ελλάδα με εξαιρετικά γενναιόδωρους όρους. Εξακολουθούμε να αναζητούμε τρόπους να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος, υπάρχει εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι μια σηματική θαλάσσια δύναμη σε ένα στρατηγικά σημαντικό σώμα νερού…η δυνατότητα που έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επίγνωσης του χώρους ευθύνης τους, θαλασσιας ασφάλειας αλλά και νηοψιών, όλα αυτά είναι κρίσιμα για τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας μας και είμαι απολυτως βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν και να αναζητούν τρόπους να είναι υποστηρικτικές”.

“Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολύ παρόμοια συμφέροντα ως προς την Τουρκία” τονίζει ο Τζέφρι Πάιατ, και προσθέτει: “Οι αμερικανοτουρκικές σχέσει διέρχονται δύσκολη, αλλά πρέπει να σταθούν αυτοτελώς.Σίγουρα όμως βοηθάει τις ΗΠΑ, να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία”.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στη χώρα μας αναφέρεται και στο θέμα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας: “Είναι σημαντικό ότι θα έχουμε τον πρέσβη μας από τη Λευκωσία στη ΔΕΘ, τα ενεργειακά ζητήματα προφανώς διαφαίνονται πολύ σημαντικά στη συνολική παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά τα ενεργειακά ζητήματα θα επικεντρωθούν στο μέλλον γύρω από τον EastMed, τις προοπτικές στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα. Νομίζω θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο όσο σχεδιάζουμε για αυτό το θέμα και πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με όρους μακρόπνοων φιλοδοξιών για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Κύπρο. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε πρωτοβουλίες όπως οι τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο”.

Τέλος ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρεται και στο θέμα των αδειών στον Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας: “Έχουμε διαφορετικές απόψεις με την κυβέρνηση σε αυτό. Είδατε τις δηλώσεις της εκπροσώπου μας. Αυτό πάντως δεν αφαιρεί από την εξαίσια επιχειρησιακή συνεργασία μας, αλλά έχουμε διαφορετική άποψη για το θέμα του κ. Κουφοντίνα”.

Πηγή: Καθημερινή (Έντυπη Έκδοση)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: