Στο γραφείο της η Λουτ ενώνει τα κομμάτια του παζλ με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Με όλα τα κομμάτια του πάζλ στις αποσκευές της η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, αναχώρησε προχθές από το Λονδίνο με προορισμό το γραφείο της στη Νέα Υόρκη, όπου σίγουρα θα περάσει πολλές ώρες για να συντάξει την έκθεση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Το θέμα είναι εάν η κυρία Λουτ, που μέσα στο κατακαλόκαιρο άρχισε τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων φτάνοντας στις 23 Ιουλίου στη Λευκωσία, έχει διαγνώσει δυνατότητες επανέναρξης του διαλόγου και βέβαια από ποια αφετηρία.

Η Αμερικανίδα εκτιμάται πως θα έχει την έκθεσή της έτοιμη πριν από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που έχει οριστεί για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα όσα διέρρευσαν από την σχεδόν τρίωρη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφή την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου αλλά με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες όπως διαμορφώθηκε στις 30/6 και 4/7/2017 στο Κραν Μοντανά. Μάλιστα ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει η σωστή προετοιμασία ώστε οι συνομιλίες να καταλήξουν σε μια καλή εξέλιξη.

Στην Αθήνα ο Νίκος Κοτζιάς – που ήταν η προτελευταία συνάντηση της Λουτ (11/9) – ήταν σαφής πως το Κυπριακό είναι πάνω από όλα ζήτημα κατοχής και επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου πως πρέπει να τελειώσει μια και καλή το θέμα των εγγυήσεων και οι κάτοικοι της Κύπρου να νιώθουν ασφαλείς στο νησί τους, χωρίς να αισθάνονται την επικυριαρχία ενός ξένου κράτους.

Η αδιάλλακτη Άγκυρα και οι μαριονέτες των κατεχομένων

Ωστόσο ο δρόμος της λύσης είναι δύσκολος και όπως φροντίζει η Άγκυρα σπαρμένος με πολλά αγκάθια και εμπόδια. Ήδη με το «καλημέρα» και προτού η 62χρονη Αμερικανίδα πατήσει το πόδι της στην Τουρκία η Άγκυρα είχε αρχίσει τα προειδοποιητικά πυρά με αφορμή την ανανέωση της θητείας της UNFICYP στο νησί.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μόλις τρεις ημέρες πριν την επίσκεψη της Λουτ διαμαρτυρόταν έντονα με ανακοίνωσή του για τις διατυπώσεις στο ψήφισμα για την UNFICYP και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Όταν δώσαμε την έγκρισή μας για τον διορισμό (της νέας ειδικής αντιπροσώπου) από τον ΓΓ του ΟΗΕ για επαφές με τις δύο πλευρές και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις για διερεύνηση του εδάφους στη διαδικασία της αξιολόγησης, η Τουρκία κατέθεσε την άποψή της στα ΗΕ ότι αυτός ο προσωρινός διορισμός δεν συνεπάγεται νέα έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες τελείωσαν το 2017. Και αυτή η άποψη καταγράφηκε από τα Ηνωμένα Έθνη… Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να είναι επιτυχής στο επερχόμενο μέλλον, μόνο αν βασίζεται στις σύγχρονες πραγματικότητες στο νησί και στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τις διαπραγματεύσεις εδώ και μισό αιώνα ή αν σκοπεύουν σε κατάλληλες προσδοκίες και αποτελέσματα».

Είναι πασιφανές λοιπόν πως η Άγκυρα και φυσικά τα φερέφωνά της στα κατεχόμενα αντιδρούν και ζητούν νέες διαπραγματεύσεις σαν να μην έγινε το Κραν Μοντανά, αφού εκεί φάνηκε περίτρανα η αδιαλλαξία του εισβολέα και η επί της ουσία αδιαφορία του να βρεθεί λύση.

Είναι χαρακτηριστικό πως η κυρία Λουτ δεν πρέπει να είχε να πει και πολλά με τον κατοχικό ψευτο-“πρόεδρο”, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς η συνάντησή τους διήρκεσε πολύ λιγότερο από εκείνη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ίσως από τη χρονική διάρκεια θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς πως ο Ακιντζί αρκέστηκε στο να πει όσα τον είχε δασκαλέψει η Άγκυρα χωρίς περαιτέρω συζητήσεις.

Τρεις ημέρες αργότερα στις 30 Ιουλίου η Τζέιν Χολ Λουτ πέρασε και το κατώφλι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αν και κανείς σχεδόν δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για τη συνάντηση αλλά και τη διάρκειά της, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως νωρίτερα ως είθισται αλλά οι Τούρκοι αρκέστηκαν σε ένα tweet με τη χειραψία των δύο.

Οι προθέσεις των Τούρκων πάντως φάνηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και στη συζήτηση που είχαν οι κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Αυστρία.

Ο Τούρκος υπουργός είχε προϊδεάσει άλλωστε και με συνέντευξή του λίγες ημέρες νωρίτερα στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου έλεγε μεταξύ άλλων πως οι Ελληνοκύπριοι κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα κάνοντας έρευνες στην ΑΟΖ.

Οι Βρετανοί…Πιλάτοι

Το Λονδίνο από την άλλη πλευρά διατηρεί τη γνωστή στάση προάσπισης των δικών του συμφερόντων στη μεγαλόνησο και μάλιστα δημιουργώντας και κάποια προσκόμματα στη διαδικασία με την Τζειν Χολ Λουτ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το Foreign Office διαμηνύει πως είναι πρόθυμο να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, αρχικά παρέπεμψε την απεσταλμένη του ΟΗΕ στον Άλαν Ντάνκαν και όχι στον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζέρεμι Χάντ.

Όπως ήταν φυσικό η Αμερικανίδα διπλωμάτης αντέδρασε και έκαμψε την βρετανική αντίσταση αφού τελικά συναντήθηκε με τον υπουργό.

Κατέβασαν από το ράφι την κατοχή: Η ξεχασμένη πραγματικότητα του Κυπριακού προβλήματος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: