Στην Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας: Θα συναντηθεί και με Ερντογάν




Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ξεκινά σήμερα — για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας του — διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, κι έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο Μάας θα έχει επίσης συναντήσεις με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεσούσης της έντασης στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, που οφείλεται σε διάφορα ζητήματα, με τη δίκη ενός αμερικανού ευαγγελικού πάστορα να έχει περάσει το τελευταίο διάστημα στο πρώτο πλάνο.

Η διπλωματική διένεξη με την Ουάσινγκτον έχει πυροδοτήσει εξάλλου νομισματική και οικονομική κρίση. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Η διήμερη επίσκεψη του Μάας έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της επίσκεψης του Ερντογάν στη Γερμανία (28η-29η Σεπτεμβρίου). Η Άγκυρα θέλει να εξασφαλίσει πολιτική — και πιθανόν οικονομική — στήριξη από το Βερολίνο.

Την Πέμπτη, οι Μάας και Τσαβούσογλου σχεδιάζουν να παραστούν στην τελετή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε μια γερμανική σχολή που εορτάζει φέτος 150 χρόνια λειτουργίας.

Ο Μάας τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η διμερής σχέση με την Τουρκία θα μπορέσει να εξομαλυνθεί μόνο αφού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι γερμανοί πολίτες που παραμένουν έγκλειστοι σε τουρκικές φυλακές.

Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις διαταράχθηκαν μεταξύ άλλων εξαιτίας σειράς συλλήψεων Γερμανών μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και εν μέσω του κύματος εκκαθαρίσεων και συλλήψεων που ακολούθησε.

05/09/2018 07:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: