Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο πολυβραβευμένος Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης




Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης (Jeffrey Eugenides) θα βρίσκεται στη χώρα μας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, στην οποία οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα, με αφορμή το γεγονός ότι έχει ανακηρυχθεί για το 2018 «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Αναλυτικότερα, ο Τζέφρι Ευγενίδης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, για να συμμετάσχει σε συζήτηση με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Τατιανή Ραπατζίκου του τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας, του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, και τον συγγραφέα και ποιητή Ιωάννη Κοτσιφό, δημοσιογράφο και διευθυντή της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης. Η συζήτηση διοργανώνεται στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και του ΑΠΘ.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Τζέφρι Ευγενίδης θα μεταβεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την υποστήριξη της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπως γίνεται γνωστό σε ανακοίνωσή της. Το πρωί της 27 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα υποδεχθεί τον Αμερικανό συγγραφέα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Στις 11:30 – 12:30 στον ίδιο χώρο ο Τζέφρι Ευγενίδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20.00, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ο δημοφιλής συγγραφέας θα συζητήσει με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη και τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη.

Κατά τη συζήτηση στο ΚΠΙΣΝ, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο συγγραφέας, με αφετηρία την ελληνο-ιρλανδική καταγωγή του και τη συμβολική και ουσιαστική επίδρασή της στον ίδιο και το έργο του, θα μιλήσει για τα ζητήματα της μεικτής και της ρευστής ταυτότητας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες και για το αν οι βιολογικοί ή οι κοινωνικοί παράγοντες καθορίζουν την προσωπικότητά μας. Επίσης, θα αναφερθεί και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε συνθήκες κρίσης και για τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτής της κρίσης από την κρίση που χτύπησε τη γενέτειρά του, το Ντιτρόιτ, μια πόλη που υπήρξε πρότυπο ανάπτυξης αλλά βυθίστηκε στην κοινωνική και οικονομική κρίση. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Προγραμμάτων & Στρατηγικής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας.

Η είσοδος για το κοινό, όπως γίνεται γνωστό, θα είναι ελεύθερη μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής που θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι στο SNFCC.org, και με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 18.30 την ημέρα της εκδήλωσης στο ΚΠΙΣΝ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30. Μετά το πέρας της διάλεξης ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Η επίσκεψη του Jeffrey Eugenides στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, της Πρεσβείας των Η.Π.Α., των εκδόσεων Πατάκη και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Jeffrey Eugenides γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ και φοίτησε στα Πανεπιστήμια Μπράουν και Στάνφορντ. Τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του Middlesex, το οποίο ήταν επίσης στη βραχεία λίστα για το National Book Critics Circle Award, για το International IMPAC Dublin Literary Award και για το Prix Médicis. Το Σενάριο γάμου (2011) ήταν υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award και τιμήθηκε με το Prix Fitzgerald καθώς και με το Grand Prix de l’héroïne Madame Figaro. Το 2014, ο Ευγενίδης εκλέχτηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Τα βιβλία του, Middlesex, Σενάριο γάμου και Δελτία Παραπόνων κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

18/09/2018 18:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: