Στα Βαλκάνια οι σαθρές λύσεις επιστρέφουν ως εφιάλτες, δηλώνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος




«Η σημερινή λύση, ο συνδυασμός του ονόματος με τη “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα, αποτελεί θερμοκήπιο αλυτρωτισμού» τονίζει σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι μια πλήρης και οριστική λύση» προσθέτει και επισημαίνει: «Αδυνατώ να κατανοήσω και αρνούμαι να αποδεχθώ ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η αναγνώριση “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας φέρει φαρδιά-πλατιά και την υπογραφή της Ελλάδας». Προειδοποιεί, επίσης, ότι «στα Βαλκάνια όποτε επιχειρήθηκε να δοθούν λύσεις σαθρές και όχι στιβαρές, τα προβλήματα επέστρεψαν ως εφιάλτες».

Ερωτηθείς ως προς τα περιθώρια διαπραγματεύσεων, απάντησε πως «πρέπει να επισημάνουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει δρομολογηθεί, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ για την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. όλα είναι ανοικτά». «Υπάρχουν, λοιπόν, περιθώρια» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ εκτιμά ότι οι πολίτες της γειτονικής χώρας έχουν πολύ ισχυρά κίνητρα για να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα. «Εάν παρόλα αυτά πουν “όχι” στο επικείμενο δημοψήφισμα, το συμπέρασμα που θα βγει ξεκάθαρα είναι ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει ένα ισχυρό και βαθύ υπόβαθρο εθνικισμού και αλυτρωτισμού», σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ.

Σε ερώτηση αν το ζήτημα της πΓΔΜ μπορεί να προκαλέσει εκλογές, ο κ. Κουμουτσάκος απαντά ότι δεν το αποκλείει, σημειώνοντας ωστόσο πως «δυσκολεύομαι να φανταστώ τον κ. Τσίπρα να κάνει προεκλογική εκστρατεία με σύνθημα “Ψηφίστε με για να κυρώσω τη Συμφωνία των Πρεσπών”. Τέτοιες εκλογές, συμπληρώνει, «δεν θα είναι απλώς εκλογές ήττας ή μεγάλης ήττας, αλλά εκλογές πανωλεθρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, σε ερώτηση πώς αξιολογεί τις νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε., οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και τα κράτη της περιοχής οφείλουν να στείλουν σαφές μήνυμα στην Τουρκία. «Όχι μόνον με λόγια» προσέθεσε και διαμήνυσε πως δεν πρέπει να αφήσουν την Τουρκία να συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να ξεκαθαρίσουν ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι, ούτε και θα γίνει αποδεκτή, γιατί αντιστρατεύεται το Διεθνές Δίκαιο και υποσκάπτει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευπαθή αυτή περιοχή του κόσμου.

Η Ελλάδα να κλείσει το Σκοπιανό και να ασχοληθεί με την Τουρκία, προτρέπει ο Θεοδωράκης

22/09/2018 22:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: