Στα “σκαριά” η τρίτη διακορεατική σύνοδος: Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σεούλ είδαν τον Κιμ




Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι της συναντήθηκαν σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για να προετοιμάσουν μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής αργότερα αυτόν τον μήνα, ελπίζοντας ότι θα αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Κιμ και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέληξαν σε μια ευρεία, αλλά όχι συγκεκριμένη συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση τον Ιούνιο κατά τη σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη, όμως οι συνομιλίες αυτές έχουν τελματώσει αφότου ο Τραμπ ματαίωσε τον περασμένο μήνα ένα ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βόρεια Κορέα.

Επικεφαλής των ειδικών απεσταλμένων του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζέ-ιν ήταν ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας στη νοτιοκορεατική προεδρία, ο Τσουν Γιούι-γιονγκ, ενώ στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Σου Χουν.

Οι απεσταλμένοι είχαν συνομιλίες με τον Κιμ και επέδωσαν επιστολή του Μουν, ενώ δείπνησαν με μη κατονομαζόμενους βορειοκορεάτες αξιωματούχους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας Κι Γιούι-κιομ.

«Οι απεσταλμένοι θα επιστρέψουν μετά το δείπνο», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εξέδωσε προσθέτοντας ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αύριο Πέμπτη.

05/09/2018 14:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Σεούλ, Νότια Κορέα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: