Στα όρια της, η Κύπρος στις αιτήσεις ασύλου, ξεκαθάρισε ο Αναστασιάδης στο δείπνο των 28




Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, ενώ η Κύπρος, με την Τουρκία να μη συνεργάζεται σε θέματα επανεισδοχής έχει φτάσει πια στα όριά της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου, τόνισε σήμερα στο Σάλτσμπουργκ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, και σε παρέμβασή του στο αποψινό άτυπο δείπνο εργασίας των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Σάλτσμπουργκ, ο Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι το μεταναστευτικό “θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πάντοτε στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στους ομολόγους του “ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εργαστούν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, σεβόμενα την ίδια ώρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών”.

“Θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί συγκεκριμένων ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισότιμη και δεσμευτική ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι “χρειαζόμαστε ένα κοινό δεσμευτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης που θα καλύπτει όλα τα μέρη διεθνούς προστασίας”.

Πρόσθεσε ότι “τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που παρουσιάζονται από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράνομων μεταναστών”.

“Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 υπήρξε αύξηση της τάξης του 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 56% σε σύγκριση με το 2016”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “η Κύπρος έχει φτάσει στο μέγιστο της δυνατότητας της να φιλοξενήσει μετανάστες και αιτητές ασύλου”.

Εξήγησε ακόμα ότι με την Τουρκία να μη συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία οι εταίροι κατέληξαν τον Ιούνιο του 2018.

Έλαμψε δια της απουσίας της η Τουρκία από τη συζήτηση για κατεχόμενες περιουσίες στο Στρασβούργο


ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 19/09/2018 21:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: