Στα ενεργειακά ο Αναστασιάδης παίρνει άριστα: Αλλά στο Κυπριακό παίρνει υπό το μηδέν…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και κάθε άλλος ηγέτης, απολαμβάνει τα μεγαλεία, τα πανηγύρια και γενικά τις εκδηλώσεις, που γίνονται με αφορμή τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Την Πέμπτη, παρακολουθώντας την προσφώνηση του στη Γ.Σ., μου ήρθε μία «φλασιά», που λένε και οι σημερινοί νέοι, ότι ομιλούσε ως ένας ηγέτης, η χώρα του οποίου δεν έχει προβλήματα. Ή, αν έχει προβλήματα, δεν τα πρόβαλε ως όφειλε.

  • Θεωρώ, λοιπόν, δικαιολογημένα μερικά παράπονα των κυπριακών κομμάτων, που και αυτά διυλίζουν τον κώνωπα μερικές φορές. Έτσι είναι αγαπητέ Πρόεδρε. Δεν γίνεται να καίγεται το σπίτι σου και να μην καταγγέλλεις αυτόν που διέπραξε το έγκλημα.

Γενικά η κυπριακή αποστολή είχε μία παραγωγική εβδομάδα, ιδιαίτερα στα θέματα της ενέργειας και της οικονομίας. Έγιναν καλές επαφές, ο κ. Αναστασιάδης και οι υπουργοί του συμμετείχαν και στο οικονομικό συνέδριο, που ήταν αφιερωμένο στην Κύπρο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά τα οικόπεδα της δειλής ΕΝΙ, αλλά και να ακούσουν τις σκέψεις ενεργειακών κολοσσών που θα ερευνήσουν στα δικά τους οικόπεδα, για το θέμα της ασφάλειας, και της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της επένδυσης τους.

  • Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είμαστε δίκαιοι για να μας πιστεύουν και οι αναγνώστες. Στα ενεργειακά, ο κ. Αναστασιάδης και οι υπουργοί του των Εξωτερικών και της Ενέργειας έσκισαν. Το γράφω μετά λόγου γνώσεως. Αποδείχθηκαν μεγάλοι παίκτες και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Πιστεύω ότι όσα συμφώνησαν με τους συνομιλητές τους, θα προχωρήσουν καλά και ομαλά.

Σκεφτόμουνα όμως και το «καλό» σενάριο. Να πάνε όλα καλά με τα ενεργειακά, να λυθεί και το Κυπριακό, και να αναγκαστούμε να παραδώσουμε το 50% των κερδών στους Τούρκους, μέσω των Τουρκοκυπρίων, που υποτίθεται έχουν …δικαιώματα. Το τι δικαιώματα έχουν είναι μία άλλη ιστορία, διότι έχουν εξυπηρετήσει σε όλα τους εισβολείς και καταχτητές. Τους εξυπηρετούν και σήμερα, στην προσπάθεια τους να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα όποια ενεργειακά ευρήματα. Είναι άδικο, λοιπόν, να έχουν οποιαδήποτε κέρδη. Διότι πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι οι καταχτητές της πατρίδας μας.

  • Ήταν γι’ αυτό το λόγο που μερικοί -και στην κυπριακή παροικία- θύμωσαν που δεν καταγγέλθηκε η τουρκική κατοχή με το όνομά της. Διότι όταν δεν το κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ποιος θα το κάνει; Πολύ λογική ερώτηση.

Μερικοί υποψιάζονται ότι το Κυπριακό πήρε άλλο δρόμο, που δεν έχει καμία σχέση με όσα συζητούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στη διάρκεια του καλοκαιριού κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες ότι η Λευκωσία επιδιώκει «βελούδινο διαζύγιο» -ότι και να σημαίνει ο όρος- και η Τουρκία τη διχοτομική διευθέτηση των δύο κρατών.

Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν είπε κάτι τέτοιο στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, όταν βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη στη παρουσία και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος διαιρεί για να βασιλεύει… Δεν έκανε αναφορά σε δύο κράτη ή σε διχοτόμηση. Όμως σε άλλους φέρεται να είπε, ότι είναι ο κ. Αναστασιάδης που διακινεί τα σενάρια για «διαφορετική προσέγγιση». Τις δύο αυτές λέξεις χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Τι σημαίνει, όμως, «διαφορετική προσέγγιση»; Προφανώς οτιδήποτε άλλο εκτός της φιλοτουρκικής διζωνικής (ΔΔΟ); Βεβαίως οι Τούρκοι έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό τη ΔΔΟ και έχουν «αγγίξει» την συνομοσπονδία. Οι δικοί μας επέμεναν στη διζωνική και που κατέληξαν; Να διακινούν άλλα σενάρια, στο όνομα της σωτηρίας του ελληνικού στοιχείου του νησιού. Άλλα οι Έλληνες της Κύπρου δεν θα διασωθούν με τη διχοτόμηση.

  • Άρα, θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναζητήσει δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες και να τις εντάξει σε μία στρατηγική. Όπως, ας πούμε έκανε με τα ενεργειακά, όπου και αυτός και οι υπουργοί του παίζουν έξυπνα το παιγνίδι. Δεν μπορεί να είναι κανείς και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Και με τις στρατηγικές συμμαχίες, και με την καταδικασμένη, στη συνείδηση του λαού, διζωνική.

Βασικά, το κυπριακό πολιτικό προσωπικό βρίσκεται σε ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο. Μέχρι τώρα είχαν στοιχηθεί υπέρ ή εναντίον της ΔΔΟ και «καθάριζαν». Τώρα τα ψέματα φαίνεται πως τελείωσαν. Οι οπαδοί της διζωνικής είναι οι πιο δυστυχισμένοι. Έζησαν σε ένα ψέμα και μία απάτη για 44 χρόνια. Οι αντίπαλοι της ΔΔΟ, από την άλλη πλευρά, έχασαν το χρόνο τους στον αρνητισμό, αντί να έχουν σκεφθεί την άλλη άποψη, που θα φέρει τα πάνω κάτω. Ο κ. Αναστασιάδης σε αυτό στοχεύει. Να φέρει τα πάνω-κάτω, αλλά με λάθος τρόπο. Ούτε η διχοτόμηση, ούτε τα δύο κράτη, αποτελούν λύση. Και βεβαίως ούτε η διζωνική.

Εάν ο πολιτικός κόσμος δεν περίμενε αυτή τη στιγμή, κατά την οποία η πολιτική των 44 χρόνων θα οδηγείτο σε χρεοκοπία, δείχνει ανικανότητα, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη πιο βαριά.

Η ομιλία του Κύπριου Προέδρου στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, έδειχνε ένα ηγέτη που ήταν σε σύγχυση. Λογικό. Διότι από τη μία συζητά με τους δυνατούς της γης για τα θέματα της ενέργειας και των στρατηγικών τους συμφερόντων, και από την άλλη αναγκάζεται να υποβαθμίζει τον εαυτό του σε …Ακιντζί, συζητώντας μαζί του για τη λύση. Αφού ο άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει την παραμικρή απόφαση. Όλα εγκρίνονται από την Άγκυρα, ενώ στη δική του περίπτωση, η Αθήνα του δίνει τον πρώτο λόγο και είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί μαζί του, στην ουσία σιωπά.

  • Μέχρι την Πέμπτη, λοιπόν, ο Πρόεδρος και η κυπριακή αποστολή ήταν μέσα στη τρελή χαρά. Συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις με τους δυνατούς, και την Παρασκευή προσγειώθηκαν στον μικρόκοσμό τους. Υποβαθμίστηκε ο Πρόεδρος σε ηγέτη κοινότητας…

Ο κ. Αναστασιάδης χρειάζεται να τολμήσει και να σταματήσει να φοβάται τους δύστυχους του ΑΚΕΛ και τους δικούς του στον ΔΗΣΥ, που βρίσκονται μονίμως σε σύγχυση. Στους απλούς οπαδούς είναι εθνικόφρονες και στις πρεσβείες απλά οι φανατικοί οπαδοί της διζωνικής για να κάνουν τα καλά παιδιά… Η νέα στρατηγική θα δείξει ότι είναι ηγέτης του κυπριακού λαού και όχι κοινότητας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Να γίνεται τυχαία άραγε; Ή με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τίποτα δεν είναι τυχαίο; Εμφανίστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη, αφού είχε επισκεφθεί πρώτα την Ουάσιγκτον, για να ελέγχει προφανώς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μην ξεστρατίσει από την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και τα στρατηγικά της σχέδια. Λένε πως είναι «αλεπού» ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδείχθηκε πιο έξυπνος. Διότι μέσα στο πολυτελές εστιατόριο «Αύρα» του Μανχάταν, έπαιξε πολύ διαφορετικό παιγνίδι. Στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Και ο στόχος του ήταν η κατοχική δύναμη. Αν το έκανε και κατά την ομιλία του στη Γ.Σ. τώρα θα μιλούσαμε με άλλους όρους…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είναι τώρα η ευκαιρία του Αναστασιάδη να αλλάξει το παιχνίδι και να πετύχει σωστή λύση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: