Σκληρές διαπραγματεύσεις Τραμπ με Ερντογάν για τον Πάστορα: Δεν προβλέπεται συνάντηση




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Εντατικές μυστικές διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί, ελπίζοντας ότι αυτές θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και άλλων Αμερικανών υπηκόων, που βρίσκονται κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για «κατασκοπέια» και υπόθαλψη της «τρομοκρατίας».

Μέχρι της στιγμής, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καρποφορήσει, αν και ο στόχος ήταν η απελευθέρωση του Πάστορα πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

  • Από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, όσο και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα αδιάλλακτος και δεν επιτρέπει την αποφυλάκιση του Μπράνσον τον οποίο κατηγορεί ότι συνεργάστηκε με τον Ιμάμη Γκιουλέν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και με τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Όμως, επειδή κατά την επίσκεψή του στοχεύει να παρουσιάσει μία διαφορετική εικόνα για τον ίδιο και την Τουρκία στην αμερικανική κοινή γνώμη και στους Αμερικανούς επιχειρηματίες, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ελπίζουν πως ο κ. Ερντογάν θα αλλάξει απόφαση και θα ανακοινώσει αυτές τις μέρες κάποιο χαρμόσυνο νέο, που θα αφορά τους πολίτες των ΗΠΑ, οι οποίοι κρατούνται όμηροι στην Τουρκία.

Πάντως, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο δεν προβλέπεται συνάντηση των δύο προέδρων. Ο Τούρκος εκπρόσωπος Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν βιάζεται να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες μια συνάντηση για την επίλυση των διαφορών τους, που έχουν φθείρει, όπως είπε, τις σχέσεις τους, αλλά θα εξετάσει το αίτημα, εάν υπάρξει…

Οι Αμερικανοί, λένε, τόνισε ο κ. Τσελίκ, ότι θα αξιολογήσουν μια αίτηση για συνάντηση με τον κ. Τραμπ, αν προέρχεται από τον Πρόεδρο Ερντογάν ή από την τουρκική πλευρά. Πρόσθεσε:

“Αλλά μπορώ να σας πω ότι αν η αμερικανική πλευρά, αν ο Πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρόεδρό μας, θα εξετάσουμε το αίτημά τους και θα αξιολογήσουμε πώς να ανταποκριθούμε σε αυτό”, δήλωσε προκλητικά.

  • Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ακόμα και αν απελευθερώσει τον Πάστορα, που είναι το «μεγάλο ψάρι» για τους Αμερικανούς, οι σχέσεις των δύο χωρών θα παραμείνουν «παγωμένες» καθώς ο κ. Ερντογάν έχει συμμαχήσει με τη Ρωσία και το Ιράν, τους μεγαλύτερους εχθρούς για την Αμερική, και έχει προβεί σε σωρεία αντιαμερικανικών ενεργειών.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στο πρότυπο αυτών για την Κίνα, εάν δεν ακυρώσει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Επίσης, θα απαγορεύσει την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35, στην Τουρκία και θα την εξοστρακίσει από το πρόγραμμα κατασκευής τους.

Για να επιτρέψει την αποφυλάκιση του Μπράνσον ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί ανταλλάγματα, που αφορούν πρωτίστως την αμερικανική Δικαιοσύνη. Επανέφερε το θέμα της απέλασης του Ιμάμη Γκιουλέν, την εποιστροφή του τραπεζίτη Αττίλα στην Τουρκία για να εκτίσει την ποινή του, να μην επιβληθεί πρόστιμο στην τράπεζα Halkbank, και να τερματιστεί μία άλλη υπόθεση σε αμερικανικά δικαστήρια, που αγγίζει τον ίδιο και την οικογένειά του.

  • Η αμερικανική κυβέρνηση συζητά μόνο το θέμα του Αττίλα, που είναι ο προσωπικός τραπεζίτης της οικογένειας του Ερντογάν και ένα μειωμένο πρόστιμο στην Halkbank.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Values Voter Summit, στο οποίο συμμετέχουν Χριστιανοί Συντηρητικοί, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους, είπε ότι γίνονται προσπάθειες για να επιστρέψει ο Πάστορας στους συγγενείς του και στο ποίμνιο του.

“Η δουλειά είναι σημαντική», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχει κρατηθεί κακώς και η κατάλληλη του θέση είναι να αφεθεί να επιστρέψει στην Αμερική και να ασκήσει και πάλι τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα στο μεγάλο μας έθνος».

Στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος Μαίκ Πενς δήλωσε:

  • “Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι ο πάστορας Μπράνσον να απελευθερωθεί. Ο πάστορας είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται από την κυβέρνηση της Τουρκίας για σχεδόν δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα η χώρα αυτή δεν έχει παραδώσει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του. Τώρα, η Τουρκία πήρε πρόσφατα τον Πάστορα από τη φυλακή, τον έθεσε υπό κατ ‘οίκον περιορισμό. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι ο πάστορας να έρθει σπίτι με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”.

Εξάλλου, σε συνέντευξη του στο Fox News, ο κ. Πομπέο απάντησε ως εξής στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Rich Edson:

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην Τουρκία, ο πάστορας Μπράνσον είναι ακόμα εκεί. Έχουν υπάρξει καθόλου παραγωγικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να τον βγάλετε έξω;

ΠΟΜΠΕΟ: Έχουμε συζητήσεις, με μεγάλη συχνότητα, σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες, (θα πω) μόνο αυτό: Έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο πάστορας Μπράνσον και οι άλλοι (Αμερικανοί υπήκοοι) που κρατά η τουρκική κυβέρνηση χωρίς βάση για να τους έχει υπό κράτηση, πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουροι ότι κάνετε πραγματικά πρόοδο με την τουρκική κυβέρνηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΠΕΟ: Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα επιτύχουμε επίλυση σχετικά με αυτό, πριν περάσει πολύς καιρός.

Ο Ερντογάν πάει στη Γερμανία για πολεμικά…. ψώνια: Η Μέρκελ του πουλάει πυραύλους για UAV

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: