Σήκωσε …άγκυρα προς άγνωστη κατεύθυνση ο “Πορθητής” (Fatih): Επαγρύπνηση στο Αιγαίο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Προς άγνωστο προορισμό αργα το βραδυ της Παρασκευής σήκωσε αγκυρες και έλυσε κάβους το γεωτρύπανο “Fatih” (“Πορθητής”) απο το λιμάνι της Ατταλειας που βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Fatih αρχικά εξήλθε του λιμανιού και παρέμεινε εκει για αρκετή ωρα μεχρι να βάλει μπροστα τις μηχανές του. Κοντα του ειχε τα δυο υποστηρικτικά πλοια που εφτασαν στην Ατταλεια περί τα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για τα πλοια Siem Sasha & Siem Louisa Siem Sophia.

Οπως ειναι λογικό στο ελληνικό Γενικό Επιτελειο Ναυτικού και το Αρχηγειο Στολου ολα τα ματια ειναι στραμμένα σε οποια κίνηση κανει προς τη Μεσόγειο. Ανώτατες πηγες απο το Πολεμικό Ναυτικό, σημειώνουν πως οποια κίνηση αυτη τη στιγμή περισσότερο ταιριάζει με τους γνωστούς “λεονταρισμούς” της Άγκυρας παρά με κατι ουσιώδες.

Στο Νοτιοανατολικό Αιγαιο ηδη πλέει μια Φρεγατα του Πολεμικού Ναυτικού που εχει παρει τις δικές της εντολες, οπως επισης ακόμη μια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για πλοιο που παίρνει ενεργά μέρος στη διαρκή επιχείρηση Unifil και κάθε φορα που βρίσκεται κοντα στην Κύπρο, εχει την ευκαιρια το πλήρωμα της Φρεγατας να εκπαιδεύεται με συναδέλφους τους απο την Κύπρο σε πολυποίκιλα σενάρια.

Ο Πορθητής ειχε μπει σε περιπέτειες πριν λίγες εβδομάδες μετά την ομαδική παραίτηση του Νορβηγικού επιστημονικού προσωπικού. Η κυβέρνηση Ερντογαν άμεσα μετα απο αυτη την εξέλιξη ειχε στραφεί στο Αζερμπαϊτζαν και πιθανότατα Αζέροι εφτασαν κι όλας στην Ατταλεια για να επανδρώσουν το Fatih και τα δυο βοηθητικά πλοια.

Μετα απο την περιπέτεια αυτη, οι ανακοινώσεις απο την Άγκυρα ηταν πως ο Πορθητής αναβάλει το ταξιδι του που ηταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο και θα το ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτώβρη αρχές Νοεμβρίου.

Το επόμενο βήμα ηταν η γνωστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ της εταιριας πετρελαίου της Τουρκίας και της αμερικανικής εταιρείας Rowan Companies PLC RDC.N. Μάλιστα η Αγκυρα εχει υποστηρίξει πως η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές εχει να κανει με τουλαχιστον δυο γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εως τα τελη του 2018.

Η εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας φέρεται να εχει κανει ολες τις ερευνες που απαιτούνται για δυο στοχους γεωτρήσεων στην περιοχη “Αλάνια 1” και “Φινίκη 1” , σημεια που φτάνουν περίπου τα 100 χλμ απο τον Ακάμα. Τα σημεια αυτα οπως σχολιάζουν έμπειρα στελέχη του ΠΝ ειναι σε οριακό σημειο ανάμεσα στη μέση γραμμή που διαχωρίζει την Κύπρο με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση παντως τα ματια στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και τα ρανταρ των δυο Φρεγατων εχουν ενεργοποιηθεί και παρακολουθούν στενά κάθε κίνηση και πορεία που βλέπουν απο τον Πορθητη και τα βοηθητικά πλοια.

Που θα “τρυπήσει” ο “Πορθητής”, τι σχεδιάζει ο Ταγίπ; Σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: