Ρώσος συνταγματάρχης ο ένας εκ των δραστών στην υπόθεση Σκριπάλ, σύμφωνα με έρευνα




Την πραγματική ταυτότητα ενός εκ των δύο φερόμενων δραστών της επίθεσης με Νόβιτσοκ κατά των Σκριπάλ στο Σόλσμπερι αποκαλύπτει η ερευνητική δημοσιογραφική ιστοσελίδα Bellingcat, σε συνεργασία με ρωσικό ιστότοπο και την εφημερίδα Telegraph.

Ο κατηγορούμενος ως δράστης από τις βρετανικές αρχές με το όνομα Ρουσλάν Μποσίροφ, το οποίο εξαρχής το Λονδίνο θεωρούσε ψεύτικο όνομα, κατονομάζεται ως ο συνταγματάρχης της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας GRU Ανατόλι Βλαντιμίροβιτς Τσεπίγκα.

Πρόκειται για 39χρονο στρατιωτικό αξιωματικό που ανακηρύχθηκε Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με διάταγμα του Προέδρου Πούτιν το 2014 για τις υπηρεσίες του στην Τσετσενία και στην Ουκρανία.

Η Telegraph τονίζει ότι η αποκάλυψη αυτή εκθέτει τον Βλαντιμίρ Πούτιν που ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο απλώς για Ρώσο πολίτη που βρισκόταν στο Σόλσμπερι ως τουρίστας, ο οποίος χωρίς στοιχεία κατηγορήθηκε από το Λονδίνο, μαζί με έναν δεύτερο άνδρα που χρησιμοποιεί το όνομα Αλεξάντερ Πετρόφ.

Για τον δεύτερο αυτό άνδρα, η Telegraph αναφέρει ότι ταξίδεψε στη Βρετανία με το πραγματικό μικρό του όνομα, αλλά με ψεύτικο επώνυμο.

Ρωσική πηγή αναφέρει στην εφημερίδα ότι ο υψηλός βαθμός του Τσεπίγκα υποδεικνύει πως η εντολή για εξόντωση του Σκριπάλ δόθηκε «στο υψηλότερο επίπεδο».

Η ιστοσελίδα και η εφημερίδα έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες του συνταγματάρχη Τσεπίγκα που δείχνουν την ομοιότητά του με τον «Ρουσλάν Μποσίροφ».

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 26/09/2018 20:14

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: