“Απίστευτη επιτυχία η αντίδραση μας στον τυφώνα του Πόρτο Ρίκο”: δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ




Υπερήφανος δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο που αντέδρασαν οι κυβερνητικές του υπηρεσίες στην κρίση που προκάλεσε πέρυσι στο Πόρτο Ρίκο ο κυκλώνας Μαρία, μολονότι οι αρχές του νησιού αυτού κατηγορούν την κυβέρνησή του για αμέλεια στην αντιμετώπιση της φυσικής αυτής καταστροφής.

Οι επιχειρήσεις που έγιναν μετά τον κυκλώνα είχαν “μια απίστευτη, παραγνωρισμένη επιτυχία”, δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, την ώρα που ο κυκλώνας Φλόρενς προσεγγίζει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο επίσημος απολογισμός από τον κυκλώνα Μαρία ανέρχεται πλέον σε 2.975 νεκρούς, έπειτα από καταμέτρηση που έγινε στο Πόρτο Ρίκο τους έξι μήνες που ακολούθησαν της καταστροφής. Ο προηγούμενος απολογισμός των νεκρών έκανε λόγο για 64, με τον αριθμό αυτόν να αποτελεί το αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων εδώ και έναν χρόνο.

Ο κυκλώνας Μαρία άφησε τα σημάδια του για μήνες στο Πόρτο Ρίκο, καθώς είχε προκαλέσει τη διακοπή της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και το κλείσιμο αρτηριών και είχε απομονώσει πολλά χωριά.

Ορισμένοι κάτοικοι του νησιού δεν είχαν για μήνες μετά το πέρασμά του πρόσβαση σε γιατρούς ή φαρμακεία. Επιπλέον με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, δεν μπορούσαν πλέον να λειτουργήσουν τα μηχανήματα τεχνητής αναπνοής.

Ο Ρικάρντο Ροσέλο, κυβερνήτης του αμερικανικού αυτού εδάφους, επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Τραμπ.

“Καμία σχέση ανάμεσα σε μια αποικία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ‘επιτυχημένη’ καθώς οι Πορτορικάνοι στερούνται ορισμένων αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων των οποίων χαίρουν οι συμπατριώτες μας” στις ΗΠΑ, δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, “η ιστορική σχέση ανάμεσα στο Πόρτο Ρίκο και την Ουάσινγκτον είναι άδικη”.

Την ίδια ώρα η δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαν Χουάν του Πόρτο Ρίκο δήλωσε εξοργισμένη. “Λυπάμαι, κύριε, (αλλά) ντροπή σας”, είπε μιλώντας στο CNN η Κάρμεν Γιουλίν Κρους.

“Αν πιστεύει (ο Τραμπ) ότι 3.000 άνθρωποι που πεθαίνουν επί των ημερών του είναι (…) μια παραγνωρισμένη επιτυχία, κανείς δεν θα του πλέξει το εγκώμιο”, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει: “Γιατί πρόκειται για μια αποτρόπαιη πράξη αμέλειας από την πλευρά της κυβέρνησής του”.

Στα τέλη του Αυγούστου, ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος είχε και πάλι υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση οι υπηρεσίες του, κρίνοντας ότι η κυβέρνησή του έκανε “φανταστική δουλειά” και υπογραμμίζοντας ότι οι Πορτορικάνοι εξακολουθούν ακόμη να λαμβάνουν βοήθεια.

“Πιστεύω ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του Πόρτο Ρίκο εκτιμούν πραγματικά αυτό που κάναμε”, δήλωσε επίσης ο Τραμπ. “Ήταν πολύ δύσκολο” και “καταβάλαμε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια”, συμπλήρωσε.

12/09/2018 14:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: