Προτιμότερος το φθινόπωρο ο δερματολογικός έλεγχος, λέει ο καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός




Πριν από τις διακοπές γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε από τον ήλιο. Όμως, τα κρούσματα μελανώματος εξακολουθούν να αυξάνονται και μάλιστα τα τελευταία χρόνια συναντούμε μελανώματα και σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος, στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» , καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου χώρου του Κέντρου, η ανακατασκευή του οποίου πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Παράλληλα, ξεκινάει και μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το Μελάνωμα, που δημιούργησαν από κοινού οι δύο φορείς (Κέντρο Μελανώματος – Ίδρυμα Ωνάση), η οποία μας παροτρύνει να ελέγξουμε το δέρμα μας, καθώς, όπως αναφέρεται, αυτή είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να το πράξουμε. Ο υπεύθυνος του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος, Καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, μας εξηγεί το γιατί.

Το φθινόπωρο είναι μια αρκετά καλή περίοδος για να γίνει ένας προληπτικός δερματολογικός έλεγχος με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης ή και, σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις ασθενών, με χαρτογράφηση σπίλων, καθώς αρκετοί ασθενείς εκτίθενται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρόλα αυτά, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την ίδια διαγνωστική αποτελεσματικότητα. Ο ετήσιος έλεγχος του δέρματός μας από έναν δερματολόγο είναι εξίσου σημαντικός με τη χρήση ηλιοπροστατευτικών μέσων, όπως είναι το αντηλιακό και το καπέλο, στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος».

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει;

«Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις νεοπλασιών, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου δέρματος μπορεί να σώσει τη ζωή των ασθενών. Οι ασθενείς με μελανώματα in situ, δηλαδή πολύ πρώιμα μελανώματα, έχουν ορίζοντα επιβίωσης σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους που διαθέτουμε σήμερα, όπως είναι η ψηφιακή δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των βλαβών αυτών γίνεται πιο εύκολα. Επομένως, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φοβούνται ή να αναβάλλουν την επίσκεψη στον δερματολόγο τους, εάν δουν κάτι ανησυχητικό στο δέρμα τους».

Καρκίνος του δέρματος στην Ελλάδα: Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα; Περίπου πόσα κρούσματα έχουμε ετησίως και σε ποιες κατηγορίες ανθρώπων συναντάται η νόσος πιο συχνά;

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε σαφή στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο δέρματος στην Ελλάδα, αν και, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση στην επίπτωσή του. Στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν ότι η επίπτωση του μελανώματος αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% το χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2035, ενώ η διεθνής βάση δεδομένων Globocan υπολογίζει ότι η αύξηση αυτή για τη χώρα μας θα κυμαίνεται γύρω στο 9%. Αντίστοιχη αυξητική τάση αναφέρεται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Globocan, στην Ελλάδα παρατηρούνται περίπου 8,7 ασθενείς με μελάνωμα ανά 100.000 πληθυσμού. Μελάνωμα συνήθως απαντάται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, με ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο, κυρίως λόγω εργασίας. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια συναντούμε μελανώματα και σε νεαρότερες ηλικίες, καθώς η έκθεση στον ήλιο για λόγους ψυχαγωγίας και η χρήση τεχνητών μέσων μαυρίσματος είναι όλο και πιο διαδεδομένη».

Και ποιες είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές στο σώμα μας όπου εκδηλώνεται ο καρκίνος του δέρματος;

«Οι ηλιοεκτεθειμένες περιοχές, όπως τα χέρια και τα πόδια, αλλά και η ράχη (ειδικά στους άνδρες), είναι σίγουρα οι πιο ευάλωτες. Ωστόσο, μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων, αλλά και του τριχωτού της κεφαλής».

Αν δούμε κάτι ανησυχητικό, τι πρέπει να κάνουμε; Και σε ποια περίπτωση απευθυνόμαστε στο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος;

«Οι ασθενείς που παρατηρούν οτιδήποτε ανησυχητικό στο δέρμα τους πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον δερματολόγο τους ή και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», αν το επιθυμούν (μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1535). Στο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος απευθύνονται ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς και ασθενείς με παλαιότερη διάγνωση καρκίνου δέρματος, οι οποίοι και παρακολουθούνται σε μακροχρόνια βάση. Επίσης, στο τμήμα αυτό παραπέμπονται και ασθενείς στους οποίους υπάρχει πιθανή διάγνωση καρκίνου δέρματος, αλλά και ασθενείς με βλάβες στις οποίες απαιτείται κάποια κλινική συνεκτίμηση».

Πόσους ασθενείς βλέπετε σε ημερήσια βάση;

«Ο αριθμός των ασθενών που βλέπουμε κυμαίνεται στα 30-40 περιστατικά την ημέρα, 500-600 περιστατικά τον μήνα, ενώ στο Κέντρο μας καταγράφονται περίπου 7.000 επισκέψεις τον χρόνο».

Σήμερα εγκαινιάζεται ο νέος χώρος του Κέντρου, συνεπώς και η δική σας δουλειά θα γίνεται κάτω από καλύτερες συνθήκες.

Όντως, σήμερα εγκαινιάζουμε τον νέο χώρο για το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, συνολικού εμβαδού 250 τετραγωνικών (τριπλάσιος από τον προηγούμενο), έναν άνετο και πολιτισμένο χώρο, με εξεταστήρια, αίθουσες μικροεπεμβάσεων, προσωπικού, βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών. Πρόκειται για έναν χώρο ποιοτικό, εκσυγχρονισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και πολιτισμένο, που παρέχει άριστες συνθήκες για τους ασθενείς μας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ο χώρος μας ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί: στήριξε και δημιούργησε, υπό την επιστημονική αιγίδα του Κέντρου Μελανώματος, μια σημαντική καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού, με κεντρικό μήνυμα «Να βγάλουμε το μελάνωμα από τον χάρτη του δέρματός μας», η οποία θα προβληθεί τις επόμενες ημέρες. Θα ήθελα, λοιπόν, και από αυτό το «βήμα» να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση για τη συνολική προσφορά του στο Κέντρο Μελανώματος, αλλά και στον τομέα της Υγείας γενικότερα».

19/09/2018 09:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: