Προειδοποίηση Ντάνφορντ για το Ιντλίμπ σε Ρωσία και Τουρκία: Μην προχωρείτε απερίσκεπτα




Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ Joseph F. Dunford κατά την διάρκεια της επίσης επίσκεψης στην Ελλάδα, ανέφερε σχετικά με την Συρία ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες λόγω του εδάφους του Idlib και του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης.

Ειδικότερα ο Στρατηγός Ντάνφορντ (Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford, US Marine Corps, σύμφωνα με το reuters , δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Αθήνα ότι “Δεν βλέπουμε κανένα τρόπο ότι σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Idlib θα είναι επωφελείς για τους κατοίκους της Συρίας”, συμπληρώνοντας πως “αν πραγματοποιηθούν σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, μπορούμε να περιμένουμε ανθρωπιστική καταστροφή και νομίζω ότι θα θέλαμε όλοι να το αποφύγουμε”.

Ο Ντάνφορντ εκτιμά ότι υπάρχουν 20.000 και 30.000 μαχητές στο εσωτερικό του Idlib, αλλά δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι ασαφές για τον ίδιο η έκταση της επιχείρησης που προγραμματίζονταν από τις ρωσικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από συριακές, με σκοπό να καθαρίσουν τον θύλακα.

Ο Ντάνφορντ συνέστησε πιο εξειδικευμένες ενέργειες εναντίον των μαχητών, λέγοντας χαρακτηριστικά “προτείνω ότι οι αντιτρομοκρατικές ενέργειες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τρόπο που να μετριάζει τον κίνδυνο απώλειας αθώας ζωής”, δήλωσε.

Ειδικότερα επεσήμανε πως η ” Η κατάρτιση σχεδίου μεταξύ Τούρκων, Συρίων και Ρώσων σε πιο συγκεκριμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις – σε αντίθεση με τις συμβατικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας – θα ήταν η σωστή προσέγγιση”.

Οι δηλώσεις του Ντάνφορντ ήταν στην ίδια συχνότητα με τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος είχα αναφέρει ότι χιλιάδες πολίτες θα μπορούσαν να σκοτωθούν εάν συριακές και ρωσικές δυνάμεις “επιτεθούν απερίσκεπτα” στο Idlib.

Σημειώνεται δε ότι και η Nikki Haley, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, έγραψε στο Twitter αργά τη Δευτέρα: “Όλα τα μάτια στραμμένα στις ενέργειες του Άσαντ, της Ρωσίας και του Ιράν στο Idlib».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: