Χαλίφης στη Μέση Ανατολή: Στόχος του Ερντογάν να γίνει μεγαλύτερη η Τουρκία μέχρι το 2023




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι αστάθμητος. Μπορεί η αλαζονεία του να τον οδηγεί σε ρητορικές εξάρσεις, πλην όμως είναι σαφές πως κινείται βάσει του εθνικού του συμφέροντος αλλά και της προσωπικής του φιλοδοξίας να μετατραπεί σε σουλτάνο:

Να μετατραπεί στον μεγάλο Χαλίβη της Μέσης Ανατολής. Ο σχεδιασμός του να καταστήσει την Τουρκία μεγαλύτερη μέχρι το 2023 αποτελεί βασικός στόχος.

• Όταν η τουρκική Δημοκρατία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της η χώρα θα είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη, όπως πολλές φορές ανέφερε και δημόσια. Η χρονιά αυτή είναι μεν σημαδιακή, οι γιορτασμοί, ωστόσο, δεν θα έχουν μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό. Κι αυτό το διαλαλεί ο σουλτάνος.

  • Όλα έχουν ένα σχέδιο και ένα στόχο. Μόνο οι αφελείς θεωρούν πως ο Ερντογάν μπλοφάρει. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το κάνει και για το Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε σχέση με την Κύπρο, η Συνθήκη προβλέπει- βάση του άρθρου 20 και 21- ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στη Βρετανική Αυτοκρατορία και παραιτείται κάθε δικαιώματος.

Αυτό φρόντισαν, βέβαια, οι γεμάτο… όραμα και προνοητικότητα ηγέτες του ελληνισμού να την ανατρέψουν διευκολύνονταν την επιστροφή της Τουρκίας το 1960. Και οι ξενοκίνητοι ελληνόφωνοι να την κουβαλήσουν στο νησί το 1974.

  • • Χθες σε μήνυμά του για την επέτειο της ναυμαχίας της Πρέβεζας και την ημέρα των Ναυτικών Δυνάμεων, ανέφερε πως την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους στη Μεσόγειο διασφάλισε ο ναύαρχος Μπαρμπαρόσσα με την νίκη του στη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538. Όποιος διαβάζει πίσω από τις γραμμές μπορεί να αντιληφθεί τα μηνύματα που στέλνει για το σήμερα.
    • Την ώρα που συνεχίζονται οι διεργασίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία με Navtex δεσμεύει περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο
    Εάν κάτι θα πρέπει να γίνει δεν είναι η προσαρμογή της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο στις τουρκικές επιδιώξεις. Εάν κάτι πρέπει να γίνει είναι η διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστούν ανέφικτους του τουρκικούς στόχους.
    • Αυτό μπορεί να γίνει εάν η Τουρκία αντιληφθεί πως η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα έχει περισσότερο κόστος από ό,τι η αλλαγή της.
    • Τούτο δεν μπορεί να γίνει με μαγικές συνταγές, ούτε από μαθητευόμενους μάγους.
    Χρειάζονται δράσεις και πολιτικές που απεγκλωβίζουν τη Λευκωσία από την πεπατημένη της προσαρμογής στα αποτελέσματα της κατοχής.

Χρειάζονται αποφάσεις, συμμαχίες και πρωτοβουλίες. Διαφορετικά θα αναμένουμε άλλα 44 χρόνια να αποφασίσει ο Ερντογάν και ο όποιος Ερντογάν για το δικό μας μέλλον! Για να προχωρήσουμε, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις προθέσεις και βλέψεις της άλλης πλευράς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Στην “οργουελική” Τουρκία κάποιοι ονειρεύονται το Νόμπελ Ειρήνης για τον “Μεγάλο Αδελφό” Ταγίπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: