Πιθανή μια συμφωνία για το Brexit: Ικανοποίηση για τη δουλειά της Μέι, από τον Γιούνκερ




Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Σάλτσμπουργκ σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν για το Brexit και τη μετανάστευση.

Προσερχόμενος σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σχολίασε: «Ακούσαμε την (Βρετανίδα πρωθυπουργό) Τερέζα Μέι και πιστεύω ότι μας εξήγησε τις προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση και σήμερα ακούσαμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit) Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρεται σε διαφορετικά ζητήματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα. Πιστεύω βαθιά ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Είναι ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές, δεν είναι μονομερής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επεσήμανε: «Γνωρίζετε ότι όπως και πριν οι προσεγγίσεις είναι πολύ διαφορικές (…) Όμως πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι θα καταφέρουν να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα μόνο να κάνουν κινήσεις η μία προς την άλλη».

«Σήμερα μπορώ να δω ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε όλα τα βήματα, διότι οι προτάσεις δεν επαρκούν ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», υπογράμμισε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ επεσήμανε: «Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη (Βρετανίδα) πρωθυπουργό Μέι και την ομάδα της. Ο χρόνος τελειώνει. Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (…) Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία»

Η στάση Γιούνκερ για το Brexit
Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη χθεσινή παρουσίαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Ήταν ενδιαφέρουσα, ήταν ευγενική, δεν ήταν επιθετική. Κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

20/09/2018 10:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: