«Περιορισμένα τελικά τα περιθώρια επίλυσης στο Κοσσυφοπέδιο» υποστηρίζουν οι Γερμανοί




«Μια μεγάλη και ιστορική ομιλία ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης στο προοίμιο της επίσκεψης του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς το Σάββατο στο Κοσσυφοπέδιο. Θέμα της ομιλίας οι μελλοντικές σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων,  αναφέρει η γερμανική ΝΖΖ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της DW.

Εν τέλει όμως η, μετ΄ εμποδίων, ομιλία Βούτσιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσας δεν ήταν ούτε μεγάλη ήταν ούτε ιστορική.

Όπως συμβαίνει συχνά με τον σέρβο πρόεδρο ήταν εν τέλει ένα διφορούμενο μείγμα μηνύματος ειρήνης και σερβικού πείσματος. Μερικές χιλιάδες Σέρβοι που μεταφέρθηκαν από τα γύρω χωριά για να παρακολουθήσουν την ομιλία χειροκρότησαν χλιαρά.

Η πρόταση Βούτσιτς για μια αλλαγή συνόρων με σκοπό την βελτίωση των σχέσεων με την Πρίστινα προκαλεί φόβο και γεννά προσδοκίες στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Όπως όμως ισχυρίστηκε ο σέρβος πρόεδρος το ζητούμενο για εκείνον δεν είναι τα σύνορα, αλλά να διασφαλίσει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου μια καλύτερη ζωή και περισσότερα δικαιώματα.

Οι πιθανότητες για μια συμφωνία με τους Αλβανούς είναι ωστόσο περιορισμένες. Η ομιλία στην Μιτρόβιτσα δείχνει για μια ακόμα φορά ότι ο Βούτσιτς είναι μεν ένας δυναμικός πολιτικός, δεν διαθέτει όμως την προσωπικότητα του πολιτικού που χρειάζονται οι Σέρβοι και η περιοχή».

Στέφανος Γεωργακόπουλος, DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: