Παρασημοφόρηση Κασουλίδη από τον Λε Ντριάν για την ενίσχυση των δεσμών Κύπρου – Γαλλίας




Ο Yπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξήρε το ρόλο του Ιωάννη Κασουλίδη στην ενίσχυσή των δεσμών που ενώνουν την Κύπρο με τη Γαλλία, κατά την επίδοση του παρασήμου του Αξιωματικού του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής στον τέως Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν ονόματι του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Η πίστη σας στη χώρα μας, τη γλώσσα και τις αξίες της, καθώς και το πνεύμα συνεργασίας με το οποίο συνεργάζεστε με τους προκατόχους μου στο Quai d`Orsay το καταδεικνύουν. Πέρα από αυτή τη συνύπαρξη υπάρχουν και σημάδια αλληλεγγύης με τη Γαλλία, χειρονομίες βαθιάς συμπάθειας που γνωρίζουμε και δεν ξεχνάμε», ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή.

Ο κ. Λε Ντριάν αναφέρθηκε στην πορεία του κ. Κασουλίδη, που όπως είπε, είναι παράλληλη με την ιστορία της Κύπρου και συνοψίζει μέρος της πρόσφατης ιστορίας. Σημείωσε την ενεργό συμμετοχή του ως μαθητή στο κίνημα για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη Βρετανία, τις σπουδές του στη Λυών της Γαλλίας και τις παραστάσεις και της επιρροές που είχε εκεί από τον Μάη του 68’.

«Όπως και οι Γάλλοι σύντροφοί σας της εποχής εκείνης έτσι και εσείς εντυπωσιαστήκατε από το κίνημα διαμαρτυρίας και την πληθώρα ιδεών που επικρατούσαν τότε. Οι δυνατές εικόνες που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον σας είναι χαραγμένες στη μνήμη σας. Αυτή η εμπειρία σάς ωθεί να δημιουργήσετε την πρώτη ένωση Κυπρίων φοιτητών στη Γαλλία. Για να τους κινητοποιήσετε διασχίζετε τη Γαλλία με ένα “MINI”», ανέφερε σημειώνοντας ότι τα φοιτητικά χρόνια του κ. Κασουλίδη δημιούργησαν άρρηκτους δεσμούς με τη Γαλλία.

Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργό ενασχόλησή του κ. Κασουλίδη με την πολιτική ζωή με την ανάληψη της ηγεσίας του κινήματος της νεολαίας του ΔΗΣΥ, την εκλογή του ως βουλευτή το 1991 και το διορισμό του το 1993 στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Έκανε επίσης λόγο για τις δύο θητείες του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επί Προέδρου Κληρίδη και επί Προέδρου Αναστασιάδη και στην θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ 2004 και 2013.

Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι ήταν ένας από τους άνδρες που συνέβαλαν συγκεκριμένα στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και ότι είναι ένας ακούραστος και αφοσιωμένος υποστηρικτής της επανένωσης του νησιού μέσω του διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Eίπε επίσης ότι στον κ. Κασουλίδη οφείλεται η εύλογη ιδέα της ανάπτυξης τριμερών εταιρικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, Αιγύπτου ή Λιβάνου, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στη συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών που έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Και συμπλήρωσε: «Έχετε ανοίξει προοπτικές για τη χώρα σας».

Ο Γάλλος Υπουργός χαρακτήρισε τον κ. Κασουλίδη «ένα μεγάλο Κύπριο» αλλά και αληθινό φίλο της Γαλλίας.

Με τη σειρά του ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την τιμή και είπε ότι την αποδέχεται εξ ονόματος όλων των Κυπρίων που σπούδασαν στη Γαλλία και συμβάλλουν ό καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητες του στην προώθηση της γαλλοφωνίας στην Κύπρο.

«Θα αναφέρω ότι κατά την παραμονή μου στη Γαλλία δεν πήρα απλώς τα φώτα της Ιατρικής Επιστήμης αλλά και γαλουχήθηκα από το ρεπουμπλικανικό πνεύμα, μοναδικό στη Γαλλία και απότοκο της Γαλλικής Επανάστασης που με καθοδηγούσε καθ’όλη τη διάρκεια του πολιτικού μου βίου», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι αποδέχεται την τιμή στο όνομα της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου και στο όνομα της εταιρικής σχέσης Κύπρου και Γαλλίας εντός της Ε.Ε. και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείωσε ότι για τις πολλές σύγχρονες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπάρχει μια σχεδόν ταυτότητα απόψεων Κύπρου και Γαλλίας. Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και του προβλήματος της τρομοκρατίας, στην προστασία της πολυμέρειας έναντι του προστατευτισμού, στον αγώνα για το κλίμα και τη διάσωση της πολυμερούς συμφωνίας COP21 , στην ανάγκη για μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη και κυρίως στην ανάγκη προστασίας των αρχών και αξιών της Ευρώπης που κινδυνεύουν από τα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κινήματα.

Εξήρε επίσης ως ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες τις ιδέες του Προέδρου Μακρόν τόσο κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και κατά την πρόσφατη ομιλία του ενώπιον των Γάλλων Πρεσβευτών για την ανάγκη μιας μεγαλύτερης αυτονομίας της Άμυνας της Ε.Ε

Ανέφερε τέλος πως η τιμή αυτή εμπεριέχει και ευθύνες τις οποίες είναι έτοιμος να αναλάβει.

Χριστοδουλίδης και Λε Ντριάν: Το παρασκήνιο της συνάντησης και οι συμφωνίες Κύπρου και Γαλλίας


ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/09/2018 21:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: