Ορόσημο για τη φιλία Κύπρου και Ινδίας η επίσκεψη του προέδρου Κοβίντ, είπε ο Αναστασιάδης




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε ορόσημο για τη φιλία Κύπρου – Ινδίας την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας στην Κύπρο, Shri Ram Nath Kovind, υπογραμμίζοντας πως οι δυο χώρες έχουν κοινό όραμα για ειρήνη και δημοκρατία και συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε κατά το επίσημο δείπνο που παράθεσε τη Δευτέρα το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Προέδρου της Ινδίας, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ινδίας βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες υποστηρίζουν η μια την άλλη σε θέματα ζωτικής σημασίας και υπογράμμισε την βαθιά και σταθερή στήριξη της χώρας του προς την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Είπε επίσης πως γνωρίζει την προσήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης “στην οδυνηρή διαίρεση της χώρας σας και του λαού σας εδώ και 44 χρόνια” εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι “υπό τη δική σας συνετή ηγεσία θα εξευρεθεί μια διαρκής λύση”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι απτή απόδειξη της εγγύτητας στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελούν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί αλλά και η ονοματοδοσία δρόμων της Κύπρου προς τιμή των μεγάλων Ινδών ηγετών Γκάντι και Νεχρού, όπως επίσης και η παρουσία ινδικών αποσπασμάτων στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εξέφρασε εξάλλου την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι αύριο άλλο ένα μνημείο θα εγκαινιαστεί προς τιμή του Ινδού μουσικού, καλλιτέχνη και ποιητή Tagore, στον οποίον απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος που βλέπω ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας εδραιώνονται ολοένα και περισσότερο. Σήμερα είχαμε παραγωγικές διαβουλεύσεις. Εργαστήκαμε για να φέρουμε τις χώρες μας ακόμα πιο κοντά και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε επίσης υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς και επαναβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα μας να συνεργαστούμε στη διεθνή σκηνή για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων που απαιτούν συλλογική δράση», όπως είναι, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και η προστασία του Περιβάλλοντος.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ινδίας ανέφερε στην ομιλία του πως “η διμερής μας ατζέντα σήμερα είναι πολύμορφη και αυξανόμενη. Και οι δύο χώρες έχουν μια ουσιαστική και αναπτυσσόμενη οικονομική σχέση, με επενδύσεις και εμπορική συνεργασία επικουρούμενη από τις στενές επαφές των δύο λαών μας».

Ενωρίτερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ινδίας ξεναγήθηκαν από τη Διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου σε έκθεση, την οποία διοργάνωσε το ΓΤΠ, η οποία περιλάμβανε φωτογραφίες, γραμματόσημα, δημοσιεύματα εφημερίδων, καθώς και αριθμό άλλων αντικειμένων, με θέμα τη πορεία των διαχρονικών σχέσεων Κύπρου και Ινδίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε επίσης στον Ινδό ομόλογό του ένα συλλεκτικό βιβλίο που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα αντικείμενα της έκθεσης.

Αμέριστη η υποστήριξη της Ινδίας στην Λευκωσία για το Κυπριακό, είπε ο Ραμ Ναθ Κοβίντ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/09/2018 21:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: