Όλα στον αέρα για το Κυπριακό: Νέα περιοδεία της κ. Λουτ, ο Χριστοδουλίδης στην Ουάσιγκτον




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Όλα στον αέρα για Κυπριακό» εκτιμούν διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και οποιαδήποτε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη. Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρξουν «θεαματικές εξελίξεις» που ανέμεναν κάποιοι.

Το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι «η Τζέιν Λουτ εξακολουθεί να διεξάγει ορισμένες πρόσθετες διαβουλεύσεις» αποδεικνύεται ότι η ειδική απεσταλμένη του δεν κατέληξε ακόμα σε τελικά συμπεράσματα. Όπως επισημαίνεται, η κ. Λουτ θα ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες πριν την πραγματοποίηση των χωριστών συναντήσεών του με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, στο περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Οι ίδιες πηγές όμως δεν αποκλείουν την πιθανότητα η κ. Λουτ να πραγματοποιήσει νέα αποστολή στην περιοχή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δηλαδή πριν την παράδοση της έκθεσης του Γ.Γ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στα μέσα του επόμενου μήνα.

Στο μεταξύ, εκτός από τις χωριστές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή να υπάρξει κοινή συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη τν κατεχομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρούνται πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών έως τα μέσα Οκτωβρίου και υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

  • Πρώτο, ο Γ.Γ. στην έκθεσή του για τα αποτελέσματα της αποστολής Λουτ να καταγράφει την πρόθεση όλων των πλευρών να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με βάση το πλαίσιό του που είχε παρουσιάσει στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα.
  • Δεύτερο, ο Γ.Γ. να γνωστοποιεί στο Σώμα ότι ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου και ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, ζητώντας τη βοήθεια του Σ.Α.
  • Και τρίτο, ο Γ.Γ. να ανακοινώνει την ύπαρξη αδιεξόδου στο Κυπριακό με ότι αυτό θα συνεπάγεται.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα επισκεφθεί μέσα στον επόμενο μήνα την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Επίσης, συναντήσεις μάλλον θα έχει και στην έδρα του ΟΗΕ ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξαιτίας της νέας αμερικανικής πολιτικής για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Χριστοδουλίδης – Κοτζιάς

Ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση ενόψει των χωριστών συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έγινε χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Κοτζιά, την Κυριακή το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης). Επίσης είχαν την ευκαιρία “να τα πουν” και το βράδυ της Κυριακής.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έφθασε στη Νέα Υόρκη το Σάββατο το απόγευμα.

Χθες η Ομοσπονδία Κυπροαμερικανικών Οργανισμών παρέθεσει δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών και των άλλων μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής που διοργανώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με θέμα: «Παγκόσμια πρόκληση για δράση στο διεθνές πρόβλημα των ναρκωτικών».

Στη συνέχεια, θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για την Ειρήνη, που είναι αφιερωμένη στον Νέλσον Μαντέλα. Την ίδια μέρα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σύνοδο υψηλού επιπέδου για το προσφυγικό ζήτημα.

Το πρόγραμμα του προέδρου Αναστασιάδη για την Δευτέρα περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ το βράδυ μαζί με τη σύζυγό του θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των εργασιών της Γ.Σ.

Την Τρίτη, ο κ. Αναστασιάδης θα παραστεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης με τις ομιλίες της προέδρου της Γ.Σ., του Γ.Γ. του ΟΗΕ και των προέδρων της Βραζιλίας και των ΗΠΑ. Την ίδια μέρα, θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει ο Αντόνιο Γκουτέρες προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη σύνοδο της Γ.Σ. και θα έχει συναντήσεις με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρόεδρο της Αλβανίας, τον Πρόεδρο του Μαυρικίου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και με στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.

Την Πέμπτη, ο κ. Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση και την ίδια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση του Γ.Γ. με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν την Τρίτη.

Η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Γ.Γ. θα γίνει την Παρασκευή. Την επόμενη μέρα, ο Γ.Γ. θα δει τον κατοχικό ηγέτη και την ίδια μέρα (πριν τη συνάντηση Γκουτέρες-Ακιντζί), ο Πρόεδρος της Κύπρου θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Όσο και να προσπαθούν ο Αναστασιάδης και ο Τσίπρας, ο Ερντογάν θα αρνείται το συμβιβασμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: