Εγγλέζικο καψώνι: Παραπέμπουν την κ. Λουτ στον Υφυπουργό, αντιδρούν τα Ηνωμένα Έθνη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Φόρεϊν Όφις υποβάλλει σε… καψόνι τη σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, καθυστερώντας εν πολλοίς τον καθορισμό συνάντησής της στο Λονδίνο και κατ΄ επέκταση και την αποστολή της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει από τον περασμένο Ιούνιο συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, όπως έπραξε και με τους ΥΠΕΞ των δύο άλλων εγγυητριών δυνάμεων. Το Λονδίνο, ωστόσο, αντί να καθορίσει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών (Τζέρεμι Χαντ) την παρέπεμψε στον υφυπουργό για θέματα Ευρώπης, Σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος όπως υποδείχθηκε από βρετανικής πλευράς, συμμετείχε και στην Πενταμερή Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2017.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τζέιν Χολ Λουτ αντέδρασε σε αυτή τη διευθέτηση και επέμεινε όπως έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών. Το Λονδίνο απάντησε εκ νέου πως η ουσιαστική συνάντηση να γίνει με τον σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος ασχολείται με το Κυπριακό και θα υπάρξει και μια εθιμοτυπική με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Το θέμα του ραντεβού στο Λονδίνο παραμένει ανοικτό και είναι προφανές πως αυτό ενδεχομένως να καθυστερήσει την αποστολή της κ. Λουτ, η οποία θα πρέπει να υποβάλει την έκθεσή της πριν την 20ή Σεπτεμβρίου, όταν οι βασικοί εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό θα βρεθούν στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. Στη βάση της έκθεσης αυτής ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Κατά πόσο, δηλαδή, θα δρομολογήσει νέα διαδικασία, που θα οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία στο Κυπριακό, είτε θα συνεχίσει η παρατεταμένη «ανομβρία» στο Κυπριακό.

Σημειώνεται συναφώς ότι την τελευταία περίοδο υπήρξαν παρασκηνιακά κινήσεις από τους Βρετανούς, οι οποίοι ναι μεν είναι επικεντρωμένοι στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με τον τρόπο εξόδου τους (BREXIT), ωστόσο συντηρούν τα γνωστά κανάλια επικοινωνίας τους για το Κυπριακό. Μάλιστα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, είχαν συμφωνήσει με την τουρκική προσέγγιση ότι θα πρέπει σε περίπτωση επανέναρξης της διαδικασίας στο Κυπριακό να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα.

  • Πάντως, η Τζέιν Χολ Λουτ θα έχει αύριο στην Αθήνα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά. Σημειώνεται συναφώς ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει και παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την Ασφάλεια, την οποία καλοβλέπει ο ΟΗΕ καθώς και άλλες χώρες και Οργανισμοί.

Στη συνέχεια, η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού θα μεταβεί από την Αθήνα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την Επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., Φρεντερίκα Μογκερίνι, θέλοντας προφανώς να καταγράψει και την ευρωπαϊκή προσέγγιση, από τη στιγμή που η Κομισιόν συμμετείχε ως παρατηρητής στις δύο Πενταμερείς Διασκέψεις, του Ιανουαρίου στη Γενεύη και του Ιουνίου στο Κραν Μοντάνα.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ήδη η κ. Λουτ είχε διαδοχικές συναντήσεις στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ- ΑΘΗΝΑ- ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μετέβη χθες στο Βερολίνο και αναμένεται ότι θα έχει σήμερα συνάντηση συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Βερολίνο το πρωί της Τετάρτης, θα ταξιδεύσει στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά. Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης θα μεταβούν μαζί την Πέμπτη, στο Τελ Αβίβ για την τριμερή Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ.

Η τριμερής κρίνεται πολύ σημαντική καθώς ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι το κεφάλαιο της Ασφάλειας, που συνδέεται με τις επικείμενες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ενόψει και των ερευνών που έχουν προγραμματίσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε θαλασσοτεμάχια της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

“Υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος”: Ο φασισμός του Ερντογάν, οι ομοιότητες με τον Χίτλερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: