Οι Τούρκοι ζητούν να σταματήσει η επιτήρηση της υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου




Η Άγκυρα ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει την επιτήρηση της υπόθεσης «Ιωάννου εναντίον Τουρκίας», επισημαίνοντας ότι η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα αφορά «μεμονωμένο περιστατικό».

Στο σχέδιο δράσης που απέστειλε ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Τζαν Οζτάς, ενόψει της συνεδρίασης στο Στρασβούργο μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται ότι η Άγκυρα κατέβαλε την αποζημίωση που επιδίκασε το Δικαστήριο στην Ανδριανή Ιωάννου για ηθική βλάβη. Προστίθεται ότι η διαδικασία με την οποία η κ. Ιωάννου διεκδικεί αποζημίωση για περιουσία της στα κατεχόμενα συνεχίζεται ενώπιον της επιτροπής, όπως αναφέρεται και στην σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017 το ΕΔΑΔ είχε κάνει αποδεκτό το παράπονο της αιτήτριας, με κυπριακή και βρετανική υπηκοότητα, ότι οι διαδικασίες στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα ήταν «παρατεταμένες και αναποτελεσματικές», επιδικάζοντας παράλληλα αποζημίωση 7 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη.

Η κ. Ιωάννου είχε προσφύγει το 2008 στην επιτροπή, διεκδικώντας αποζημίωση για πέντε τεμάχια γης στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού, τα οποία είχε λάβει το 1997 ως δώρο από τη θεία της.

Ως προς τα ατομικά μέτρα, στο σχέδιο δράσης αναφέρεται εξάλλου ότι μετά την εκδίκαση της απόφασης, η κ. Ιωάννου κλήθηκε δύο φορές για ακρόαση ενώπιον της επιτροπής σε σχέση με την απαίτησή της, στις 29 Ιανουαρίου και 14 Μαΐου 2018, χωρίς τελικά να εμφανίζεται. Συμπληρώνεται ότι πραγματοποιήθηκε τελικά μια ακρόαση στις 2 Αυγούστου με τη συμμετοχή της αιτήτριας, ενώ η επόμενη είναι προγραμματισμένη να γίνει την 1η Οκτωβρίου.

Εξάλλου, η Άγκυρα αναφέρει ότι πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό για το οποίο δεν είναι απαραίτητο να ληφθούν γενικά μέτρα», καθώς οι διαπιστώσεις του Δικαστηρίου σχετίζονται με τον τρόπο που λειτούργησε η επιτροπή στη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η επιτροπή ακίνητης περιουσίας συνεχίζει να αποτελεί ένα προσβάσιμο και αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο που πρέπει να εξαντληθεί από όλους τους αιτητές με παρόμοιες απαιτήσεις» αναφέρεται στο τουρκικό σχέδιο δράσης.

Προστίθεται ότι το Δικαστήριο υπέδειξε στην αιτήτρια πως οι διαδικασίες ενώπιον της επιτροπής θα της επιτρέψουν να λάβει αποζημίωση για την περιουσία της, στη βάση των σχετικών προνοιών της Σύμβασης.

Καταληκτικά, η Τουρκία ζητά να κλείσει η επιτήρηση της υπόθεσης με την κατάληξη της διαδικασίας ενώπιον της επιτροπής ακίνητης περιουσίας.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
11/09/2018 12:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: