Οι Γάλλοι ετοιμάζονται για… Πόλεμο των Άστρων: Κατηγορούν τους Ρώσους για κατασκοπεία




Ο πόλεμος των άστρων είναι κάτι περισσότερο από μια μυθοπλασία. Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, δεν μασάει τα λόγια της, αποκαλύπτοντας στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) της Τουλούζης τους άξονες της μελλοντικής στρατηγικής άμυνας του διαστήματος, την οποία θα παρουσιάσει στο τέλος του έτους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για να απεικονίσει την απειλή, η υπουργός υποστήριξε ότι η Μόσχα είχε προσπαθήσει να κατασκοπεύσει τον γαλλικό στρατιωτικό δορυφόρο Athena-Fidus πριν από ένα χρόνο, Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luch-Olymp είχε πλησιάσει κοντά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos. «Είχαμε δει να συμβαίνει και πήραμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε η υπουργός Άμυνας.

Σήμερα, οι απειλές κατά των δορυφόρων μπορεί να προκύψουν από τη γη (λέιζερ, πύραυλοι, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο), αλλά και στο διάστημα, με την αύξηση μικροδορυφόρων. Περίπου 3.000 διαστημικά οχήματα άνω των 50 κιλών θα είναι σε τροχιά μέσα σε δέκα χρόνια και «η πρώτη πρόκληση που θα ξεπεραστεί θα είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας» γράφει η εφημερίδα. Η υπουργός, συνεπώς, έχει τονίσει την ανάγκη για πρόσθετα μέσα σχετικά με τον έλεγχο του διαστήματος, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρώπη και τη διεξαγωγή εθνικών σχεδίων για λόγους κυριαρχίας.

Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 3,6 δισ. ευρώ στην ανανέωση των δορυφόρων. Ο πρώτος δορυφόρος παρατήρησης CSO νέας γενιάς θα εκτοξευτεί στο τέλος του έτους. Στη συνέχεια, η Γαλλία θα εκτοξεύσει τρεις ηλεκτρομαγνητικούς δορυφόρους CERES το 2020 για την ανίχνευση εχθρικών κέντρων. Και «το τρίτο δορυφορικό δορυφόρο Syracuse 4 θα παραγγελθεί το 2023», μετά την κυκλοφορία των δύο πρώτων μέχρι το 2022, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η Γαλλία θα αυξήσει τη δορυφορική δύναμή της, «αλλά η πρόκληση είναι να παρακολουθήσουμε το διάστημα» δήλωσε η κ. Παρλί. Παρόλα αυτά, η Γαλλία δεν είναι εντελώς αυτόνομη στον τομέα αυτό . «Έχω αποφασίσει να ενισχύσουμε την εθνική μας ικανότητα για την επιτήρηση του διαστήματος» πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας, η οποία θέλει να «παρακολουθεί το διάστημα από το διάστημα», ενώ σήμερα η Γαλλία παρακολουθεί από τη Γη.

«Δεν θα διστάσω να προτείνω στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ισχυρές αποφάσεις» δήλωσε η υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «δεν σκεφτόμαστε πλέον την κρατική χρηματοδότηση ως τον μόνο τρόπο για να πραγματοποιήσουμε έργα», σύμφωνα πάντα με τη Les Echos.

10/09/2018 08:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: