Οι δεσμεύσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ: ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφορών, αναδρομικά, συντάξεις και ΦΠΑ




Η απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις να δοθούν τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, οι προσλήψεις στην παιδεία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, ήταν οι βασικές εξαγγελιες του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη είναι:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.
  • Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.
  • Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.
  • Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.
  • Ενισχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοηθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντος 2019.
  • Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.
  • Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγροτες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.
  • Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
  • Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.
  • Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.

 

Τι είπε ο πρωθυπουργός αναλυτικά

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα καταβληθούν στους ένστολους του στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους 1 δισ. ευρώ:

“Πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους,
να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν.

Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μείωση ΕΝΦΙΑ έως και 50% βάσει εισοδήματος

“Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.
Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα” ανέφερε για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αλλαγή στο αναλογικότερο ως προις το εισόδημα του φόρου.

Όσον αφορά στο μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ ως 50% για τις χαμηλές περιουσίες σε βάθος διετίας (μεσοσταθμικά μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ), το μέτρο προβλέπει:

Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες το 2019 και έως 50% για το 2020.

Ακολουθούν παραδείγματα:

Σε σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ.

  • Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ
  • Το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ

Σε σπίτι στο Αιγάλεω που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ

  • το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ
  • και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ.

Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ

  • το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ
  • και το 2020 θα πληρώσει 116 ευρώ.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προθεση να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες:

“Από 1/1/19 μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Μια παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους” είπε ο πρωθυπουργός.

Μείωση 4% της φορολογίας των επιχειρήσεων και πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

“Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα” ανέφερε.

Είπε ακόμη πως προχωρά η πρόσληψη 3.000 ειδικευμένων εργαζόμενων για την αρωγή στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ενώ προσλήψεις θα γουν και στον τομέα της Ειδικής Αγωγής:

“Επίσης άμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Και ταυτόχρονα προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.” ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως από 1/1/19 η κυβέρνηση προχωρά στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.Επίσης στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Μείωση του ΦΠΑ σταδιακά από το 20121

Από την 1/1/21 η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση κατώτατου μισθού

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η στήριξη της εργασίας και των εργαζόμενων, με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων:

“Πρώτη μεταρρύθμιση: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να έχουν επανέλθει και να εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου.
Με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και δεύτερη μεταρρύθμιση: Η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.” είπε ο πρωθυπουργός.

Εφικτός στόχος να παραμείνουν άθικτες οι συντάξεις

“Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019.”τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.
Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.
Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό.” επεσήμανε στην ομιλία του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: