Ο υπουργός και οι κλεφτές ματιές συνδικαλιστών στο κόμμα την ώρα του μπάχαλου στην Παιδεία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προβλεπτό και αναμενόμενο το μπάχαλο που δημιουργήθηκε στην παιδεία, γεγονός που φάνηκε από την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται, αλλά και εκείνα που αφορούν τη λειτουργικότητα και δεν έχουν επιλυθεί λόγω και του ευρύτερου κλίματος που έχει διαμορφωθεί. Αν και παρόμοια φαινόμενα είναι επαναλαμβανόμενα και παρουσιάζονται σχεδόν κάθε χρόνο.

Εδώ και δύο μήνες παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου. Πέραν από το γεγονός ότι προκαλούν αναταραχή, διάλυση, επιστρατεύουν την προσφιλή πρακτική της απόδοσης ευθυνών. Μια πρακτική που κρύβει την αδυναμία διαχείρισης και την αναζήτηση λύσεων. Τι φταίει για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην παιδεία;

• Φταίει ο Πρόεδρος που δεν υπολόγισε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών; Ή που θεώρησε πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγελθεί μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τους εμπλεκόμενους;
• Φταίει ο υπουργός Παιδείας που ενώ θα έπρεπε να ξέρει, προώθησε τις αλλαγές που δρομολόγησε και μετά δεν μπορούσε να διαχειριστεί τις αντιδράσεις;
• Φταίνε οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών που δεν θέλουν, όπως λένε στην αντίπερα όχθη, αυτή της κυβέρνησης, να χάσουν διαχρονικά προνόμια;
• Φταίνε οι γονείς, που δεν άσκησαν την αναγκαία πίεση και προς τις δύο πλευρές;

Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Το πρόβλημα είναι απόρροια της αδυναμίας διαχείρισης. Η κυβέρνηση ευθύνεται πρωτίστως για τη νοοτροπία της και την προσπάθεια να προωθήσει αλλαγές, πολλές εκ των οποίων είναι αναγκαίες, χωρίς να ακολουθεί τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Τον διάλογο, δηλαδή, με τους εμπλεκόμενους. Η προσέγγιση με την οποία επιχειρήθηκε να προωθηθεί η λεγόμενη μεταρρύθμιση είναι επιδερμική και σε μεγάλο βαθμό ετσιθελική. Το γεγονός ότι στη συνέχεια έγιναν εκπτώσεις από τις αρχικές αποφάσεις επιβεβαιώνει τη σύγχυση και την αδυναμία διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, παρακολουθούμε και στο χώρο των ηγεσιών των εκπαιδευτικών οργανώσεων, να επιχειρούν «μυστικές συνεννοήσεις», πέραν των θεσμικών, με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Όταν ψηλώνει κάποιος τον πήχη δεν είναι για να περάσει από κάτω. Όταν, για παράδειγμα, διενεργείται δημοψήφισμα με συντριπτικά αποτελέσματα, αυτή είναι η μοναδική εντολή που έχουν στα χέρια τους οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών. Και όχι λευκή επιταγή να χειριστούν τα θέματα.

  • Δεν είναι το προσωπικό βόλεμα που προέχει ούτε και ο «κομματικός πατριωτισμός». Αυτό που προέχει είναι η εκτόνωση της κρίσης και η επιστροφή στην ομαλότητα. Οι συνδικαλιστές, όμως, έχουν να διαχειριστούν μια λαϊκή εντολή. Διαφορετικά, παραιτούνται και επιστρέφουν στην έδρα, όπου άλλωστε όλοι ανήκουν.

Ο υπουργός Παιδείας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι ο μεγάλος χαμένος, καθώς πέραν από το γεγονός ότι έχει καταστεί «κόκκινο πανί» για τους εκπαιδευτικούς, έχει στην τελική φάση, παραμεριστεί. Έχει τεθεί υπό κηδεμονία. Αυτό, όμως, ουδόλως ενδιαφέρει καθώς όλοι οι υπουργοί είναι περαστικοί. Το ζητούμενο είναι η προστασία των παιδιών και της παιδείας. Από αυτή την ιστορία είναι φανερό πως οι εμπλεκόμενοι έχουν χάσει την μπάλα. Χάθηκαν στο παιχνίδι των εντυπώσεων για να μη φορτωθούν την ευθύνη του αδιεξόδου.

Από αυτή την ιστορία φάνηκε πως με την πρώτη δυσκολία δημιουργείται μπάχαλο. Κι αυτό γιατί η διαχείριση σοβαρών προβλημάτων δεν γίνεται με αυτόματο πιλότο. Η διαχείριση ενός ζητήματος, που αφορά την κοινωνία, λαμβάνει υπόψη τους πολίτες. Όταν διαπιστώνεται αποτυχία στη διαχείριση δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, παρά ανάληψη ευθύνης. Βεβαίως, είμαστε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει στο λεξικό η ευθιξία. Είμαστε σε μια χώρα, στην οποία οι διαχειριστές μετατρέπουν ενίοτε την κοινωνία σε πειραματόζωο. Και στο Κυπριακό, στην οικονομία και εσχάτως στην παιδεία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να μην προσπαθούν να απροσανατολίσουν με τους χουλιγκανισμούς στα σχολεία. Και αυτό το φαινόμενο η ευθύνη είναι δική τους, όταν εδώ και δύο μήνες έχουν προκαλέσει μπάχαλο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Εγγλέζικο καψώνι: Παραπέμπουν την κ. Λουτ στον Υφυπουργό, αντιδρούν τα Ηνωμένα Έθνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: