Ο Τσίπρας θέλει να αποτρέψει τις περικοπές ενόψει εκλογών, γράφουν οι Financial Times




Για προσπάθεια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, «να σταματήσει ή να καθυστερήσει» περικοπές που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, κάνει λόγο ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Ο Τσίπρας επιδιώκει να αποτρέψει περικοπές καθώς πλησιάζουν οι εκλογές», αναφέρει πως μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα θα συνεχίσει στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας και ότι είναι αποφασισμένη να αποφύγει λάθη και συμπεριφορές του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση.

«Όμως είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την ισχύ τον Ιανουάριο ενός νέου γύρου περικοπών στις συντάξεις – αν και τα μέτρα εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο ως όρος για την ολοκλήρωση της τελικής διάσωσης», σχολιάζει η ανταποκρίτρια της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας.

Σημειώνεται ότι κατά τον Πρωθυπουργό οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του χρόνου, αλλά και ότι η χώρα παραμένει υπό την επιτήρηση των πιστωτών.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές του χρόνου. Γίνεται αναφορά σε δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα άνω των 10 μονάδων στη ΝΔ.

Στη συνέχεια παρατίθενται επιγραμματικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, με τους Financial Times να επισημαίνουν ότι η Ελλάδα παραμένει υπό επιτήρηση αυστηρότερη από εκείνη της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει επίσης «απρόσμενο πλήγμα» για δυνητικούς επενδυτές την ανακοίνωση Τσίπρα περί κρατικού ελέγχου του «Ερρίκος Ντυνάν», παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο βρισκόταν στη διαδικασία πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Αναφέρεται ότι προσφορές είχαν υποβληθεί από πέντε διεκδικητές, μεταξύ των οποίων δύο διεθνή ιδιωτικά funds συμμετοχών και ένας κρατικός επενδυτής από τον Περσικό Κόλπο, που ανακατασκευάζει πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο κοντά στην Αθήνα. Η πώληση επρόκειτο να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο.

Σύμβουλος που εμπλέκεται στο διαγωνισμό δηλώνει στην εφημερίδα ότι η εξαγγελία της Κυβέρνησης «δεν είναι η σωστή κίνηση αν, όπως λέει η Κυβέρνηση, θέλει να προσελκύσει μεγάλης κλίμακας απευθείας ξένες επενδύσεις για να τονώσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας». Προσθέτει ότι μία τέτοιου είδους ξαφνική ανατροπή θα είναι αρκούντως επιζήμια για το επενδυτικό κλίμα.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
12/09/2018 06:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: