Ο Σαλβίνι εκφράζει ανοικτά την υποστήριξή του στο κόμμα της σουηδικής άκρας δεξιάς




Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς και ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του προς τη σουηδική άκρα δεξιά, η οποία μπορεί να γίνει η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του ομοσπονδιακού γραμματέα της Λέγκα αφού έγινε τον Ιούνιο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, επέλεξε για τον σκοπό αυτό να εκδώσει μια ανακοίνωση ως επικεφαλής του υπουργείου μάλλον, παρά τα συνηθισμένα του μηνύματα στο Twitter ή το Facebook.

«Την Κυριακή γίνονται εκλογές στη Σουηδία, την κοιτίδα του κράτους πρόνοιας και της υποδοχής, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ένταξης. Δεν είναι τυχαίο: όπως καταγγέλλει το κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας, η γενναιοδωρία του κράτους λειτουργεί σαν μαγνήτης για μυριάδες παράτυπους» μετανάστες, εξηγεί.

«Απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου στο κόμμα του Τζίμι Άκεσον: μετά τις εκλογές, ελπίζω να μπορέσω να τον συναντήσω και να τον βρω σε νέα και υψηλά θεσμικά λειτουργήματα», προσθέτει ο Σαλβίνι.

Οι Δημοκράτες της Σουηδίας (SD), κόμμα που τάσσεται κατά της μετανάστευσης και έχει νεοναζιστική κληρονομιά, πιστώνονται με περίπου 20% των ψήφων –με πολύ μεγάλες αποκλίσεις ανάλογα με τα ινστιτούτα που διεξάγουν τη δημοσκόπηση– σημειώνοντας άνοδο κατά επτά μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2014. Μολονότι σ’ αυτό το στάδιο δεν έχουν καμιά πιθανότητα να φθάσουν στην κυβέρνηση, μπορεί να αποκτήσουν πρωτοφανή επιρροή.

Η Λέγκα του Σαλβίνι, η οποία βρισκόταν στο 4% όταν εκείνος ανέλαβε τα ηνία της το 2013, κέρδισε από την πλευρά της το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες είχε κατέβει σε συμμαχία με τη δεξιά του Μπερλουσκόνι.

Όμως ο Σαλβίνι σχημάτισε τελικά έναν πρωτοφανή κυβερνητικό συνασπισμό με τους αντισυστημικούς του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, 32,5% των ψήφων τον Μάρτιο) , στους κόλπους του οποίου καταγράφει μια εξαιρετικά ανοδική πόρεία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν πλέον στη Λέγκα πάνω από το 30% της πρόθεσης ψήφου.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

06/09/2018 21:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ρώμη, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: