Ο Πομπέο τηλεφώνησε στον Τσαβούσογλου: Ζήτησε τον Πάστορα, του έκανε μάθημα για Συρία




Επιβεβαίωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, την συνομιλία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την πρώτη μετά από μεγάλο διάστημα και εν μέσω της τουρκοαμερικανικής κρίσης.

Ο Αμερικανός υπουργός απαίτησε την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον και επέβαλε την αμερικανική θέση για την Ιντλίμπ, ότι δηλαδή είναι απαράδεκτη η συριακή επίθεση. Είναι μία θέση που συγκρούεται με την απόφαση της Μόσχας να υποστηρίξει το καθεστως του Άσαντ και σε αυτή την ενέργειά του. Πριν από το τηλεφώνημα, οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνεργάζεται υπογείως με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και γι’ αυτό το θέμα.

Στην ανακοίνωση από την εκπρόσωπο Χέδερ Νάουερτ, αναφέρεται πως αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν η Συρία και πως ο κ. Πομπέο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν, πως ενδεχόμενη επίθεση από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ στην Ιντλίμπ θα ήταν ανεπίτρεπτη και θα οδηγούσε σε κλιμάκωση την σύρραξη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη, πως ο Μάικλ Πομπέο έθεσε επιτακτικά τη σημασία της απελευθέρωσης του πάστορα Άντριου Μπράνσον. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν απόλυτος πως η απελευθέρωση του Πάστορα είναι απαραίτητη πριν συζητηθούν τα άλλα προβλήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί, δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση του θέματος και υπογράμμισαν άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τηλεφώνημα προειδοποίησης Πομπέο σε Τσαβούσογλου για την Συρία: Τουρκικά άρματα στα σύνορα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: